Администрацията на Байдън планира да предпази SK Hynix и Samsung

...
Администрацията на Байдън планира да предпази SK Hynix и Samsung
Коментари Харесай

САЩ няма да пречат на корейските производители на чипове в Китай

Администрацията на Байдън възнамерява да защищити SK Hynix и Samsung от новите ограничавания, ориентирани към производителите на чипове за памет в Китай, оповестяват източници пред Reuters. Търговското министерство на Съединени американски щати, което възнамерява да вкара нови ограничавания върху износа на технологии за Китай, евентуално ще откаже претенции на американски снабдители да изпратят съоръжение на китайски компании като Yangtze Memory Technologies и ChangXin Memory Technologies, в случай че те създават съвременни DRAM или NAND чипове. Исканията за лиценз за продажба на съоръжение на задгранични компании, произвеждащи чипове за памет в Китай, ще бъдат обсъждани за всеки съответен случай, което може да им разреши да получат оборудването, настояват източниците.

Този ход може да успокои южнокорейските производители, че Вашингтон няма да попречи на бизнеса им в Китай в напъните си да попречи на софтуерния прогрес на Пекин и да отбрани уязвимите американски производители на чипове за памет. Южнокорейските компании обаче се тормозят, че разглеждане на всеки съответен случай не е категорично разрешение за доставка на американско съоръжение до техните китайски предприятия и може да докара до разногласия с регулаторните органи по отношение на това какви доставки да бъдат утвърдени.

Според консултантската компания Yole Intelligence 25% от производството на NAND пластини на SK Hynix и 38% на Samsung е основано в Китай, както и към 50% от производството на DRAM на SK Hynix.
Реклама
Белият дом и Министерството на търговията на Съединени американски щати са отказали коментар. SK Hynix Inc, Samsung Electronics, YMTC и CXMT не са дали отговор на запитванията за коментар на Reuters.

В четвъртък китайското посолство във Вашингтон дефинира предстоящите правила като " научно-технологична надмощие ". То упрекна Съединени американски щати, че употребяват " софтуерното си предимство... с цел да спъват и потискат развиването на нововъзникващите пазари и разрастващите се страни ".
Нови елементи
Новите ограничавания са ориентирани към китайските производители на DRAM чипове, които съхраняват информацията от приложенията, до момента в който системата се употребява, и на NAND чипове, които се употребяват за предпазване на данни и файлове. Доставчиците от Съединени американски щати, които желаят да доставят съоръжение китайски компании за полупроводници, няма да би трябвало да желаят лиценз от Министерството на търговията, в случай че продават на компании, които създават DRAM чипове с размер над 18 нанометра, NAND Flash чипове под 128 пласта или логичен чипове с размер над 14 нанометра, споделят източниците.

Доставчиците, които продават на компании, произвеждащи изброените или по-модерни чипове, ще би трябвало да аплайват за лиценз, който ще бъде прегледан с хипотеза за отвод. Американските снабдители, които желаят да продават съоръжение на компании с задграничен генезис, работещи в Китай и произвеждащи същите типове чипове, също ще би трябвало да получат лиценз, само че заявките ще се преглеждат за всеки обособен случай, допълват източниците.
Реклама
Новите разпоредбите, в случай че бъдат оповестени в тази форма, ще бъдат първият опит на Съединени американски щати да се прицелят посредством експортен надзор към китайското произвеждане на чипове за памет без профилирани военни приложения. Те ще обиден YMTC, разрастваща се компания в производството на NAND чипове, учредена през 2016 година Компанията към този момент е обект на следствие от страна на Министерството на търговията за това дали е нарушила контрола върху износа на Съединени американски щати, като е продала чипове на китайската телекомуникационна компания Huawei Technologies. Правилата биха могли да обиден и CXMT, държавна китайска компания, която се пробва да навлезе на пазара на DRAM. Ограниченията евентуално ще обиден и LAM Research, Applied Materials и KLA, огромни американски снабдители на съоръжение за произвеждане на чипове.
Свързани публикации Спадът в търсенето на чипове е сигнал за закъснение на международната стопанска система 25 септември 2022, 10:55 Nvidia разгневи гейм общността с ново потомство по-скъпи видео карти 24 септември 2022, 11:25 Samsung Electronics влага 5 милиарда $, с цел да стане въглеродно неутрална компания до 2050 година 18 септември 2022, 11:27 Производителите на чипове лавират в спора сред Съединени американски щати и Китай 5 септември 2022, 06:35 Съединени американски щати вкарват по-строги правила за експорт на чипове за Китай, акциите на Nvidia и AMD спаднаха 1 септември 2022, 13:35 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР