Администрацията на Байдън обявява облекчение за венецуелците в САЩ, вероятно успокоявайки властите в Ню Йорк

...
Администрацията на Байдън обяви в сряда разширяването на форма на
Коментари Харесай

Администрацията на Байдън обяви в сряда разширяването на форма на хуманитарна помощ за венецуелци, които вече са в Съединените щати, правейки още стотици хиляди хора подходящи за разрешителни за работа и вероятно успокоявайки призивите на властите в Ню Йорк да предоставят разрешение за работа на определени мигранти.

Пристигането на мигранти, много от които са венецуелци, в Ню Йорк вкара клин в отношенията на президента Джо Байдън с кмета на Ню Йорк Ерик Адамс, който беше яростен критик на начина, по който администрацията се справя с мигрантската криза.

Адамс многократно призова Белия дом да ускори издаването на разрешения за работа на мигранти, пристигащи в града, за да могат да си намерят работа и да не бъдат принудени да разчитат на мрежата за социална сигурност.

Защитниците на имигрантите твърдят, че форма на хуманитарна помощ, известна като временен защитен статут, е може би най-лесната форма на действие – без действия на Конгреса – администрацията може да предприеме, за да удовлетвори искането от Ню Йорк. Секретарят по вътрешната сигурност има право на преценка да посочи държава за TPS.

В сряда DHS обяви, че секретарят Алехандро Майоркас удължава и преназначава Венецуела за TPS за 18 месеца за лица, които са пребивавали в САЩ на или преди 31 юли. DHS очаква около 472 000 венецуелци да отговарят на изискванията за статут, според Homeland Служител по сигурността.

„В резултат на това допълнителни около стотици хиляди граждани на Венецуела в цялата страна ще имат незабавно право да кандидатстват за разрешение за работа. TPS предоставя временна защита срещу преместване, както и разрешение за наемане на работа за отговарящи на условията венецуелски граждани“, казаха от отдела.

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул бързо похвали хода на федералното правителство, цитирайки „продуктивен разговор“, който е провела с Байдън във вторник вечерта.

„Благодарен съм, че федералното правителство действа толкова бързо, за да предостави един от нашите най-важни приоритети: предоставяне на временен защитен статут на венецуелски търсещи убежище и мигранти, които вече са пристигнали в тази страна“, каза губернаторът на Демократическата партия в изявление. „Има още работа за вършене, докато се справяме с тази криза, но щатът Ню Йорк е готов незабавно да започне процеса на подписване на хора за разрешение за работа и назначаването им на работа, за да могат да станат самостоятелни.“

Служители на администрацията на Байдън се борят с нарастващия брой венецуелци, пристигащи до южната граница на САЩ. Мразените отношения с Венецуела затрудняват САЩ да отстранят онези граждани, арестувани на границата, което представлява уникално предизвикателство за служителите.

Венецуела беше сред темите на дискусията между Байдън и президента на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва в сряда.

Двамата „отбелязаха значението на възстановяването на демокрацията във Венецуела, а президентът Байдън повтори подкрепата на Съединените щати за народа на Венецуела и очерта нашата визия за подход стъпка по стъпка, при който конкретни действия към възстановяване на венецуелската демокрация, водещи до свободни и честни избори, са посрещнати със съответното облекчаване на санкциите от страна на Съединените щати“, се казва в съобщение на Белия дом.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР