Администрацията на Байдън обявява безвизово пътуване за израелци

...
Израел ще се присъедини към програмата на САЩ за премахване
Коментари Харесай

Израел ще се присъедини към програмата на САЩ за премахване на визовия режим, позволявайки на израелските граждани скоро да влизат в Съединените щати без виза и обратно, обяви администрацията на Байдън.

Очаква се израелските граждани да могат да влизат в САЩ без визи до 30 ноември, каза служител. По програмата те могат да останат до 90 дни.

VWP се управлява от Министерството на вътрешната сигурност и включва 40 държави. Приемането на Израел, което се очакваше преди крайния срок 30 септември, зависеше от отношението му към палестинските американци. Въпреки че служители твърдят, че тези въпроси са уредени, по-рано този месец група от 15 сенатори демократи призоваха държавния секретар Антъни Блинкен да не номинира Израел за програмата въз основа на това как палестинските американци все още се третират, когато пътуват до Израел.

„Определянето на Израел в Програмата за премахване на визовия режим помага на Съединените щати и Израел да постигнат ключови цели за национална сигурност, включително чрез засиленото сътрудничество на Израел със САЩ за прилагане на закона за борба с тероризма, правоприлагане на имиграцията, сигурност на документите и управление на границите“, каза служител на администрацията на разговор с репортери.

„Това важно постижение ще подобри свободата на движение за гражданите на САЩ, включително тези, които живеят в палестинските територии или пътуват до и от тях“, каза Блинкен в изявление.

Ключов компонент на VWP е реципрочността, нещо, което служител на администрацията каза, че е „особено важно“ в случая с Израел „като се има предвид историята на различни пътувания, пред които са изправени гражданите на САЩ, отиващи до и от Израел“.

Длъжностните лица казаха, че по време на продължителен период на наблюдение преди съобщението, данните показват, че палестински американци, „които в миналото са се сблъсквали с ограничения за пътуване до Израел, са имали възможност да се стремят да пътуват без визи при еквивалентни условия на други граждани на САЩ“.

Запитани за писмото на сенаторите, в което се казва, че „е ясно, че Израел не спазва изискванията“, служителите на администрацията отговориха, че Блинкен и секретарят по вътрешната сигурност Алехандро Майоркас „стигат до различно заключение“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР