Администрацията на Байдън е готова да обяви в сряда, че

...
Администрацията на Байдън е готова да обяви в сряда, че
Коментари Харесай

САЩ маха визите за израелски граждани

Администрацията на Байдън е подготвена да разгласи в сряда, че ще одобри Израел в Програмата за унищожаване на визите на Съединени американски щати (VWP) , позволявайки безвизово влизане на израелски жители от 30 ноември , споделиха публични лица, представени от Ройтерс.

Решението, което външното министерство на Израел съобщи в понеделник като предстоящо, е победа за религиозно-националистическото държавно управление на премиера Бенямин Нетаняху , чиито връзки с Вашингтон бяха обтегнати поради проекта му за цялостна промяна на правосъдната система и политиката му по отношение на палестинците.

За допускане до програмата, която разрешава на посетителите да останат в Съединени американски щати до 90 дни без виза, Вашингтон изисква от страните да дават отговор на условия по въпроси като битка с тероризма, правоприлагане, имиграционно правоприлагане, сигурност на документите и ръководство на границите.

Държавите също би трябвало да третират всички пасажери ОТ Съединени американски щати еднообразно, без значение от другите паспорти, които имат.

В случая с Израел това значи свободно прекосяване за палестински американци на неговите летища и при пътувания до окупираните палестински територии .

Някои палестинци стачкуваха против влизането на Израел в програмата за безвизово пътешестване, цитирайки това, което съгласно тях са десетилетия на дискриминационно отношение към арабските американци и тормоз по границите на Израел.

В пилотен интервал и окупирания от Израел Западен бряг.

Между 45 000 и 60 000 палестински американци живеят на Западния бряг, пресметна представител на Съединени американски щати. Израелски чиновник уточни по-ниска цифра, като сподели, че има от 70 000 до 90 000 палестински американци по целия свят, а 15 000 до 20 000 от тях са поданици на Западния бряг.

В програмата за безвизово пътешестване в Съединени американски щати попадат 40 страни, като народи се прибавят рядко,.

Група от 15 американски сенатори писаха на държавния секретар Антъни Блинкън на 8 септември, изразявайки съществени опасения, че Израел не съблюдава условията за еднообразно отнасяне на всички жители на Съединени американски щати.

Във вторник Американо-арабският антидискриминационен комитет заведе дело против Министерството на вътрешната сигурност, пробвайки се да блокира влизането на Израел в програмата.

Американски арбитър в Детройт отхвърли незабавно искане по процедурни аргументи, като сподели, че департаментът не е бил известен съответно за делото.

През август 2021 година Белият дом съобщи, че работи с Израел за включването му в Програмата за унищожаване на визите.
 Абас: Няма да има мир в Близкия изток без решение за две страни
Абас: Няма да има мир в Близкия изток без решение за две страни

Той насочи нов апел към генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш да свика интернационална конференция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР