Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обсъжда планове за засилване

...
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обсъжда планове за засилване
Коментари Харесай

САЩ иска да купи Ericsson и Nokia, за да засили конкуренцията срещу Huawei

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп разисква проекти за усилване на конкуренцията против китайската телекомуникационна корпорация Huawei посредством поглъщането на европейски компании Ericsson и Nokia от американските софтуерни и информационни корпорации , оповестява The Wall Street Journal, базирайки се на лични източници.

Плановете на Съединени американски щати не са нови, само че коронавирусната пандемия ги забавя . Поради това, Вашингтон единствено понякога се съветва със Cisco Systems, други американски софтуерни компании, телекомуникационни оператори и частни капиталови медиатори по отношение на опцията за придобиване на Ericsson и Nokia. Предлага се, наред с други неща, да се дават данъчни облекчения в Съединени американски щати на тези европейски компании , по-широк достъп до финансиране на експортни интервенции или, като алтернатива, да се даде държавна поддръжка на тези американски компании, които са съгласни да купят Ericsson и Nokia .

Според медията, в Белия дом се популяризира отчет, направен от група специалисти, в това число някогашният шеф на НАСА Даниел Голдуин и някогашният изпълнителен шеф на Nokia Хосеин Муин. Те оферират основаването на софтуерен консорциум " под егидата на Съединените щати " и с поддръжката на федералното държавно управление , което ще може да унищожават изоставането на американските компании от Huawei .

Тази концепция се поддържа от група частни капиталови медиатори, ръководени от Cerberus Capital. Според изданието американските колоси са сдържани за проектите на администрацията , защото не са прекомерно заинтригувани от придобиване на компании от второ равнище като Ericsson и Nokia .

През май 2019 година Доналд Тръмп подписа декрет за изключително състояние за отбрана на осведомителната и информационна инфраструктура на Съединени американски щати от непознати закани . В тази връзка Министерството на търговията на страната от 17 май 2019 година сложи Huawei в черния лист поради " опасност за националната сигурност ".

Миналата година Министерството на търговията даде на Huawei краткотраен общ лиценз за 90 дни, който възобнови правото на услуги за мрежи и даване на актуализации на софтуера за мобилните устройства на компанията. Съединени американски щати няколко пъти удължиха лиценза. Тръмп подписа и декрет, забраняващ държавните служби на Съединени американски щати да употребяват съоръжение, създадено от Huawei .
 Англия пренебрегва Съединени американски щати, позволи на Huawei да строи проучвателен център
Англия пренебрегва Съединени американски щати, позволи на Huawei да строи проучвателен център

Центърът ще е на стойност към 1 милиарда паунда
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР