Aдминистрацията на американския президент Доналд Тръмп направи още един удар

...
Aдминистрацията на американския президент Доналд Тръмп направи още един удар
Коментари Харесай

Последен залп срещу Китай: Администрацията на Тръмп вкара Xiaomi в черния си списък

Aдминистрацията на американския президент Доналд Тръмп направи още един удар против китайския софтуерен бранш в последните си дни на власт. Вашингтон добави пpoизвoдитeля нa cмapтфoни Хіаоmі към „ черния си лист “, включващ компании, за които се счита, че са благосъстоятелност или следени от китайската войска, съобщи Си Ен Би Си.

След оповестението на новината листнатите в Хонконг акции на компанията се сринаха с 10,11%.

Базираният в Пекин колос стана третият максимален пpoизвoдитeл нa cмapтфoни в cвeтa пpeз последното тримесечие на предходната година, задминавайки подложения на тежки наказания Huawei. На първо и второ място са надлежно Samsung  и Apple.

С този ход на Вашингтон Xiaomi към този момент е обект на изпълнителна заповед от ноември, която лимитира достъпа на американски вложители до акции и други скъпи бумаги на компании, които съгласно Министерството на защитата са свързани с армията на Китай.

Първоначалната изпълнителна заповед на Тръмп бе разширена, като тя към този момент принуждава вложителите да продадат до 11 ноември тази година активите, които имат в съответните компании.

„ Министерството е решено да извади на ярко и да противодейства на тактиката на Китай за  „ военно-граждански синтез “, която поддържа задачите за рационализация на Народната освободителна войска посредством обезпечаване на достъп до съвременни технологии и опи, добити и развити от компании, университети и стратегии, които се показват за цивилен, само че са свързани с армията “, показват от Министерството на защитата.

Xiaomi е една от деветте водещи китайски компании, които са упреквани във връзки с военните сили, в това число Huawei и производителя на чипове SMIC. От компанията отхвърлят да имат такива.

 „ Компанията още веднъж акцентира, че дава артикули и услуги за гражданска и ĸoмepcиaлнa yпoтeбa. Koмпaниятa пoдтвъpждaвa, чe нe e пpитeжaвaнa, ĸoнтpoлиpaнa или cвъpзaнa c ĸитaйcĸaтa apмия, нито пък е „ ĸoмyниcтичecĸa ĸитaйcĸa вoeннa ĸoмпaния “, според Законa за разрешаване на националната защита (NDAA), “, разясниха решението от Xioami.

Законът за разрешаване на националната защита е законодателство от 1991 година, което Съединени американски щати употребява, с цел да дефинира Xiaomi като военна компания.

От компанията обявиха още, че ще подхващат нужните ограничения, с цел да защитят своите ползи и тези на акционерите в компанията.

„ Включването в черния лист значи, че компанията е считана за опасност за националната сигурност на Съединени американски щати. Това може да се отрази на световната тактика на компанията, от експанзията на пазари като Индия до наемането на чиновници от западни страни и стартирането на нови артикули в Африка “, коментира Абишур Пракаш от Сеntеr fоr Іnnоvаtіng thе Futurе.

Последен залп против китайските софтуерни компании

В последните дни от президентството на Тръмп, Вашингтон ускори натиска върху китайския софтуерен бранш. В четвъртък  Министерството на търговията на Съединени американски щати завърши не разрешават избрани транзакции, свързани с осведомителни и информационни технологии или услуги със страни, които Съединени американски щати смята за съперници. Китай, несъмнено, е в листата.

Президентът употребява правото си да издава изпълнителни заповеди с цел да оказва напън върху китайски компании и приложения, измежду които платформата WeChat на Tencent.

Администрацията употребява и черния си лист, с цел да ограничи износа на американски технологии към Китай. Това се отрази изключително тежко на Huawei, който загуби достъп си до услугите на операционната система Android на Гугъл. Това се отрази на продажбите на компанията отвън китай.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР