Администрацията на американския президент Джо Байдън разполага с информация, според ...

Администрацията на американския президент Джо Байдън разполага с информация, според

Има данни, че Русия планира операция под фалшив флаг, за да нападне Украйна

Администрацията на американския президент Джо Байдън разполага с информация, съгласно която Русия скоро може да предприеме интервенция под подправен байрак и да я употребява като предлог за инвазия в Украйна. Това е декларирал формален американски източник пред уеб страницата " Политико ".

Според информацията Русия към този момент е разположила в Източна Украйна оперативна група, " подготвена за бойни дейности в градски условия и потребление на експлозиви ". Разузнавателната информация позволява още, че тази група може да организира акции на бойкот против сили, които в действителност са съветски и по този метод за даде на Кремъл комфортен претекст да изпрати към 100 000 свои военнослужещи на границата с Украйна.

Планът на съветските военни е да стартират тези дейности " няколко седмици " преди евентуалното навлизане в Украйна, което се чака да стартира сред средата на януари и средата на февруари, е декларирал източникът на " Политико ", добавяйки: " Видяхме същия сюжет през 2014 година с Крим ".

В последните дни публични американски представители, в това число съветникът по сигурността Джейк Съливан и държавният секретар Антъни Блинкен, дадоха да се разбере, че Съединени американски щати имат информация, съгласно която Москва приготвя почвата за нова инвазия.

" Русия приготвя почвата за това да има алтернатива за производство на предлог за инвазия, в това число посредством саботажи и осведомителни интервенции, като упрекна Украйна в подготовката на непосредствена офанзива против съветските сили в Източна Украйна ", съобщи Съливан в четвъртък пред кореспонденти в Белия дом. Той даде обещание администрацията да оповести спомагателни детайлности в идващите 24 часа.

Всичко това идва след седмици на диалози сред представители на Европейски Съюз и Съединени американски щати с Русия. Напредъкът обаче е дребен, които кара западните политици да изразят намерено скептицизма си. " В сегашния миг сме изправени пред рецесия за европейската сигурност. Барбанните удари на войната звучат високо, а реториката стана много внезапна ", съобщи в четвъртък Майкъл Карпентър, дипломат на Съединени американски щати към Организацията за сигурност и съдействие в Европа

Руският външен министър Сергей Лавров наля в допълнение масло в огъня, заявявайки в петък, че Кремъл желае Съединени американски щати и НАТО да одобряват съветските условия и по-специално, Украйна и Грузия в никакъв случай да не се причислят към алианса. " Натовците и американците изрично отхвърлят правото ни да реализираме неразширяване на НАТО ", означи Лавров в предаването " Голямата игра " по телевизия Първи канал.

" Ако нашите оферти бъдат отхвърлени...ние ще вземем решение за това по какъв начин да подсигуряваме нашата сигурност по благонадежден метод ", сподели Лавров, добавяйки, че съветските политици към този момент " губят самообладание ".

Правителството на Украйна също в петък, в която се споделя, че украинското разузнаване има информация, че съветските войски приготвят " провокации против други съветски въоръжени сили, с цел да обвинят Украйна.

Една нова съветска инвазия " ще бъде огромна покруса и ще стане огромна война ", защото болшинството украинци " ще се борят против агресора ", разяснява в това време Андрей Ермак, шеф на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски по време на събитие на Атлантическия съвет.

Източник: mediapool.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg