Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви в сряда, че

...
Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви в сряда, че
Коментари Харесай

САЩ отпуснаха 200 млн. долара военна помощ на Украйна

Администрацията на американския президент Джо Байдън разгласи в сряда, че дава спомагателна военна помощ на Украйна в размер на 200 млн. $ на фона на възходящите опасения от съветска инвазия. Това заяви Асошиейтед Прес.

Високопоставен чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати съобщи, че помощта е била утвърдена в края на декември като част от американските старания да се помогне на Украйна да се отбрани. До сряда обаче администрацията отхвърляше да разяснява сумата. Служителят не беше акредитиран да разисква въпроса обществено и приказва при изискване за анонимност, прецизират от АП.

" Ангажирани сме със суверенитета и териториалната целокупност на Украйна и ще продължим да й оказваме нужната поддръжка ", разяснява служителят. Той не даде детайлности за наличието на пакета от помощи.

Съобщението бе направено в миг, когато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън замина на небрежно проведено посещаване в Киев. Белият дом пък съобщи във вторник, че Русия може във всеки един миг да стартира нахлуване в Украйна.

В мненията си пред чиновниците на американското посолство в Киев Блинкън стига по-далеч, като сподели, че съветският президент Владимир Путин възнамерява доста да ускори военното наличие на Москва наоколо до границата с Украйна, което сега наброява около 100 000 военнослужещи.

" Знаем, че има проекти за още по-голямо увеличение на тези сили в доста къси периоди и това дава на президента Путин опция, също в доста къси периоди, да предприеме по-нататъшни нападателни дейности против Украйна ", посочи Блинкън.

След срещите си с президента на Украйна Володимир Зеленски и други високопоставени украински чиновници и малко пътешестване до Берлин за диалози с немски и други европейски съдружници в четвъртък, Блинкън ще се срещне с съветския си колега Сергей Лавров в Женева в петък. Целта на тази среща е да се ревизира готовността на Русия да позволи кризата по дипломатически път.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР