Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви, че търси алтернативни

...
Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви, че търси алтернативни
Коментари Харесай

Daily Mail: Физически е невъзможно САЩ да заместят руския газ за Европа

Администрацията на американския президент Джо Байдън разгласи, че търси различни източници на сила за Европейски Съюз. Европейските съдружници на Съединени американски щати се притесняват, че Москва може да им спре газа, в случай че реши да „ нахлуе в Украйна “, написа в. Daily Mail, представен от Агенция " Фокус ".

Русия доставя огромни количества синьо гориво за Европа посредством своята тръбопроводна система през Украйна. Този експорт може да бъде съществено обиден при положение на евентуален спор, изяснява изданието.

Американските управляващи посветиха последните няколко седмици на създаване на световна тактика. Те изследват разновидности за отклонение и увеличение на доставките на газ от целия свят към Европейски Съюз, с цел да уверят съдружниците от НАТО, че Вашингтон няма да ги остави в неволя.

Въпреки това, съгласно специалисти, концепцията на Белия дом е обречена на неуспех.

„ Ако Русия изцяло спре доставките, тогава няма да можем да ги възстановим. Други снабдители няма да могат да ги възстановят. Това е физически невероятно “, сподели в изявление за изданието Саманта Грос, шеф на Инициативата за енергийна сигурност и климат в института Брукингс.

Тя е скептично настроена към самодейността на администрацията на Байдън, смятайки я за незадоволителна. Грос сподели, че Европа е „ в усложнение “ и няма задоволително свободен газ в света, с цел да има действителен резултат.

Европейският съюз получава към една трета от доставките на газ от Русия. Въпреки ограниченията, които се създават, Белият дом се съмнява, че Путин ще се реши да загуби „ надеждна потребителска база и постоянен приток на приходи през интервал на рекордни облаги “, отбелязва Daily Mail.

Германия остава най-големият покупател на съветско гориво в света. Тя може да усети дефицит по-остро от другите членки на Европейски Съюз.

„ Газът от Русия не може да бъде сменен в кратковременен проект “, призна Маркус Креббер, началник на немската компания RWEAG, на неотдавнашна енергийна среща на върха.

Проблемът се задълбочава от обстоятелството, че запасите от природен газ в Европа са на рекордно ниско равнище. Към 12 януари запасите от синьо гориво на континента паднаха под основния общ потенциал от 50% до 49,33%, съгласно последните данни на браншовата асоциация Gas Infrastructure.

Според Европейския център за проучвания на сигурността Джордж Маршал Русия държи 27,5% от международните ресурси от природен газ. Тя е следвана от Иран с 15,9% и Катар с 14,9%. Обемите на други страни не надвишават 4%, акцентира изданието.

Според Daily Mail Съединени американски щати разчитат на Катар да помогне на Европа с доставките, в случай че Русия ги спре. Но страната от Близкия изток няма да може да направи това, защото създава газ на цялостен потенциал, а по-голямата част от горивото ѝ се изпраща в Азия по дълготрайни контракти, които не може да анулира.

Държавната Qatar Energy продава част от LNG на спотовия пазар, където европейските купувачи могат да купуват горивото. Но тези размери не са задоволителни, с цел да повлияят съществено на положението на нещата, считат специалисти.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки не разиска с кореспонденти вероятни съглашения на Съединени американски щати с Катар. Тя сподели, че Вашингтон обмисля „ доста варианти и непредвидени обстановки “.

Високопоставени чиновници на администрацията на Байдън потвърдиха, че водят договаряния за увеличение на доставките на газ за Европейски Съюз, само че отхвърлиха да дадат детайлности. Те споделят, че не желаят да „ уведомяват и осведомят “ Путин за своите ходове, заключава Daily Mail.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР