Администрацията на американския президент Джо Байдън обеща, че нейната стратегия

...
Администрацията на американския президент Джо Байдън обеща, че нейната стратегия
Коментари Харесай

САЩ отбелязват рекорден наплив от мигранти на границата с Мексико след отпадането на ограниченията по Разпоредба 42

Администрацията на американския президент Джо Байдън даде обещание, че нейната тактика за надзор на границата ще докара до триумф с течение на времето, макар рекордния приток на мигранти на границата с Мексико на фона на отпадането на имиграционните ограничавания по отношение на КОВИД-19, разказани в " Разпоредба 42 ", чийто период на деяние изтече в четвъртък, отбелязва вестник “Вашингтон пост ”.

След повече от три години срокът на деяние на наредбата, влезнала в действие по време на ръководството на някогашния президент Доналд Тръмп, изтече. Тя позволяваше бързото експулсиране на мигранти, пресичащи границата, включително и на търсещите леговище, употребявайки пандемията като опрощение, написа Би Би Си, съобщи Българска телеграфна агенция.

Какво съставлява " Разпоредба 42 "?

Разпоредбата води началото си от закон от 1944 година, прочут като Закон за публичното здраве, който дава на американските управляващи изключителни пълномощия за попречване на разпространяването на заразни заболявания.

През март 2020 година администрацията на Тръмп реши да се възползва от този закон, като се базира на нуждата да се спре разпространяването на КОВИД-19 през американските граници. При съществуването на " Разпоредба 42 " управляващите съумяха бързо да отстранят мигрантите, пресичащи незаконно границата с Мексико. По данни на Службата " Митници и гранична защита " от влизането в действие на наредбата до в този момент са експулсирани към 2,8 милиона души.

Защо се стигна до прекратяването на “Разпоредба 42 ”?

След стъпването си в служба през януари 2021 година Байдън и негова администрация резервираха политиката и продължиха да я пазят като мярка за опазване на публичното здраве в продължение на повече от година. Позовавайки се обаче на към този момент минималния риск за публичното здраве по отношение на КОВИД-19, през април 2022 година Центърът за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати, който надзирава здравната политика на страната, алармира, че ще приключи действието на наредбата.

През януари администрацията на Байдън разгласи, че приключва оповестената изключителна обстановка, обвързвана с ковид. Това сложи и краят на действието на “Разпоредба 42 ” за оправянето с миграцията. Този четвъртък бе избран като краен период на формалното изключително състояние в страната и финален ден, в който политиката може да бъде употребена, написа английското издание “Гардиън ”.

Какво се случва на границата?

През тази седмица броят на нелегално преминаващите границата надвиши 10 000 души дневно, което е най-високото равнище до момента. Хиляди мигранти пресякоха реката Рио Гранде в региона на град Браунсвил, щата Тексас, а други съумяха да преминат крайбрежията на реката наоколо до Ел Пасо. Двата гранични града са ситуирани на към 1300 километра един от различен, само че обстановката с мигрантския напор в тях е съвсем идентична.

В сряда в оборудванията за настаняване по границата е имало към 28 000 арестувани мигранти, което надалеч надвишава потенциала им, оповестиха източници на организация Ройтерс. За да се оправи с напора, министерството на вътрешната сигурност е разположило по границата още 24 000 чиновници на правоохранителните органи и 1500 военнослужещи.

Междувременно Мексико също изпрати войски на границата си с Централна Америка, с цел да управлява предстоящото нарастване на мигрантите, които се пробват да доближат Съединени американски щати.

Тъй като оборудванията на граничните служби и центровете за обработка на документи са претъпкани до краен лимит, длъжностни лица позволиха допускането в страната на мигранти без назначението правосъдни дати за приемане на позволение за престояване на местата, където потенциалът на оборудванията е надхвърлиl 125% от общия потенциал или се стигнало до превишаване на други прагове. Федерален арбитър обаче реши да се намеси в свободното освобождение на редица арестувани мигранти като блокира проекта за допускането им на територията на страната, издавайки краткотрайна ограничаваща заповед.

Налагането на краткотрайна възбрана прекъсва за малко натиска върху администрацията на Байдън, имайки поради, че високопоставени представители на Вашингтон неведнъж уверяваха, че са изцяло готови за напрежението по границата и имат по-широка тактика, която ще понижи прекосяванията.

С приключването на периода министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас разгласява видеообръщение в “Туитър ”, в което предизвестява, че " хората, които идват на границата, без да употребяват легален път, ще бъдат считани за нямащи право на леговище ". " Не вярвайте на лъжите на трафикантите. Границата не е отворена ”, добави той. " Наясно сме с провокациите, пред които ще се надигнем през идващите дни и седмици, и сме подготвени да ги посрещнем. Подготвяхме се за този миг в продължение на съвсем две години и нашият проект ще даде резултати ", сподели Майоркас. " Ще отнеме време тези резултати да бъдат изцяло осъществени. От значително значение е всички да се съобразяваме с това. ", означи министъра.

През последните три години граничните чиновници на Съединени американски щати употребяват законите, свързани с пандемията, въведени по време на ръководството на Тръмп, с цел да експулсират неоснователно преминаващите границата и да ги връщат назад в Мексико или в родните им страни. Администрацията на Байдън заменя пандемичните ограничения по " Разпоредба 42 " с нова политика за изключителни обстановки, която ще улесни управляващите при депортирането на нелегално минали лица, търсещи леговище, като в същото време ще разшири опциите на мигрантите да аплайват за законно постигане до територията на Съединените щати, отбелязва " Вашингтон пост ".

“Разпоредба 8 ”

“Разпоредба 8 ” от Кодекса на федералните разпореждания, включва миграционно законодателство от преди пандемията и разказва процесите за работа с мигрантите по границата. Сега този закон още веднъж ще съставлява правната основа на имиграционната политика на Съединени американски щати. И въпреки че тази наредба диктува налагането на ускорени процеси за депортиране, тя дава на мигрантите повече време да подадат молби за леговище, в сравнение с имаха преди, когато в действие беше “Разпоредба 42 ”, отбелязва “Ай Би Си Нюз ”.

За разлика от “Разпоредба 42 ”, в “Разпоредба 8 ” се дава опция на повече мигранти да изискат леговище и да бъдат тествани за съществуването на “основателен боязън ” от завръщането им в родните им страни. Тези, за които се реши, че дават отговор на изискванията, се обработват за допускане на територията на Съединени американски щати и би трябвало да се явят пред имиграционен съд, а тези, които не дават отговор на изискванията, се депортират.

Мигрантите, хванати да минават нелегално, се експулсират допустимо най-бързо и по-късно подлежат на пет или десетгодишни забрани, в случай че бъдат хванати да влизат още веднъж нелегално в страната. В сходство с “Разпоредба 42 ” такива последствия не съществуваха, отбелязва Би Би Си.

Ситуацията на границата

В Ел Пасо хиляди мигранти продължаваха да се насочват към две солидни порти, ситуирани на почти километър и половина една от друга, които отварят и входа към Съединени американски щати. Американските управляващи насочват мигрантите към портите на граничната стена, обозначени като " Врата 40 " и " Врата 42 ", трансформирайки речната низина източно от центъра на Ел Пасо в голяма чакалня навън, написа в. “Вашингтон пост ”.

" Искаме единствено да преминем, само че процесът е толкоз муден ", сподели 26-годишният Хесус Хуарес от Венецуела, който показа, че е прекарал един месец, прекосявайки няколко страни, с цел да доближи до американската граница. Граничните управляващи от време на време отварят вратите, с цел да разрешат на групи от по 10 или 15 души да влязат за обработка на документи и да изискат протекция от Съединени американски щати. " Но идват още 100 ", добави той.

В продължение на месеци американските чиновници предвидиха, че ще настъпи миграционна вълна, откакто към този момент няма да могат бързо да експулсират преминаващите границата, употребявайки пандемичните ограничавания.

В меморандум, публикуван в сряда от началника на граничната работа Раул Ортис, се позволява на ръководителите на оборудванията в пренаселени региони по границата бързо да освобождават и позволяват до територията на Съединени американски щати мигранти, като употребяват пълномощието, наречено " предварително освобождение с условия ". Мигрантите ще бъдат проверявани и задължени да се явят пред имиграционните управляващи на Съединени американски щати в границите на 60 дни.

Според меморандума на Ортис " решението за предварително освобождение на негражданин към момента би трябвало да се взема самостоятелно за всеки обособен случай, като се преглеждат всички обстоятелства и условия все още на инспекцията на негражданина, и единствено в случай че е налице незабавна филантропична причина, като да вземем за пример обезпечаване на сигурността, здравето и сигурността на обособения негражданин, или забележителна социална изгода, оправдаваща предварителното освобождение ".

В документа се отбелязва, че през миналата седмица граничният патрул е срещал приблизително по 8750 мигранти дневно, което е над два пъти повече от пика на рецесията през 2019 година, когато рекорден брой фамилии от Централна Америка затрупаха администрацията на Тръмп.

Късно в четвъртък обаче окръжния арбитър Т. Кент Уедъръл постанови, че новият проект за освобождение е “съществено неразграничим ” от сходна наредба, която самият той определил като незаконосъобразна в решение от март. " И в двата случая чужденците се освобождават в страната по бързата процедура, без да им се образува произвеждане за премахване, с дребна или даже никаква инспекция ", написа Уедъръл. В предходното му решение се споделя, че администрацията на Байдън е трансформирала границата на Съединени американски щати “в нищо повече от дребна грапавина ” по пътя на незаконните мигранти към страната. Заповедта на Уедъръл ще остане в действие за 14 дни.

Хиляди мигранти, най-вече от Венецуела, пресичат Рио Гранде в региона на Браунсвил, като огромна част от тях употребяват надуваеми плавателни средства. Войските на Националната армия на Тексас и щатската полиция, изпратени от губернатора Грег Абът, се опитваха да попречат на мигрантите да се изкачат по крайбрежията на реката, само че доста от тях в региона на Браунсвил наподобява са съумели да преминат все пак и са се наредили измежду хилядите други на опашките за обработка на документи в палатките на граничната работа, отбелязва “Вашингтон пост ”.

На другия завършек на щата Тексас, в град Ел Пасо, където Рио Гранде не е нищо повече от дребна вада, добре отъпкана пътека от мексиканската страна води надолу по речния бряг до насип, където след прескачането на няколко речни камъни, се доближава до отсрещната страна. След като мигрантите преминат центъра на реката - надалеч от формалния граничен пункт - те влизат в Съединените щати незаконно. Така, откакто преминат през отвор в разположената на границата мрежа, те стават част от множеството незаконни мигранти, чакащи да бъдат позволени до центровете за настаняване.

Мигрантите се оплакват, че не виждат интернационалните организации, които да им се притекат на помощ, до момента в който чакат в палатковите лагери, които са построили в този самобитен кулоар, разграничен от територията на Съединените щати с решетките на граничната стена. " Никой не ни е оказал помощ. Никой ", споделя Анхел Моран, 50-годишен венецуелец, който декларира, че е чакал шест дни. " Никога не съм виждал интернационална група тук. А тук има заболели деца, които дишат прахуляк по през целия ден и цяла нощ. Чувствам се беззащитен, когато виждам това и не мога да направя нищо, с цел да оказа помощ. Кой би трябвало да помогне на тези деца и техните майки? "

В приютите от мексиканска страна и по улиците на Сиудад Хуарес мигрантите бяха изправени пред избор: да преминат в този момент или да изчакат напрегнатата обстановка да отмине, отбелязва “Вашингтон пост ”.

Северино Исмаел Мартинес Сантяго, шеф на приюта " Пан де Вида " в Сиудад Хуарес, мексикански граничен град, намиращ се от другата страната на границата против Ел Пасо, съобщи, че огромна част от мигрантите са комплицирани и не знаят какво ще значи анулацията на разпоредбите по " Разпоредба 42 ". " Те са дезинформирани. Те имат вяра, че когато се приключи действието на " Разпоредба 42 " вратите към Съединени американски щати ще бъдат отворени и те ще могат да преминат ", съобщи Мартинес. " Но това е надалеч от истината. За тях това ще бъде в пъти по-лошо ", добави той.

Представители на администрацията на Байдън споделят, че усилят депортациите и ще наложат нови ограничавания за търсещите леговище, които минават границата незаконно, когато действието на " Разпоредба 42 " бъде прекъснато, напомня изданието.

Мартинес прикани хората, които считат да преминат незаконно границата на Съединени американски щати, да изчакат, в случай че това е допустимо. " Виждате ли какво става? ", попита той. " Въпросът с влизането в Съединени американски щати остава към момента неуреден. Защо рискувате живота си, живота на вашите деца? Защо би трябвало да идвате, в случай че тук ви чака единствено страдалчество? Изчакайте шест месеца, с цел да видите по какъв начин ще се развият нещата. ", съобщи той.

Какво следва след прекратяването на действието на “Разпоредба 42 ”?

Тази седмица администрацията на Байдън вкара нови правила, които ще отхвърлят леговище на съвсем всички мигранти, които минават незаконно, напомня Би Би Си.

Строгите ограничения значително ще забранят на мигрантите, които са минали през други страни по пътя си към границата сред Съединени американски щати и Мексико, да подават молби за леговище в Съединени американски щати, както и тези, които не са подали авансово молба посредством мобилното приложение.

Според Службата “Миграция и гранична защита ” незаконно миналите ще бъдат депортирани, ще им бъде неразрешено да влизат още веднъж на територията на Съединени американски щати в продължение на пет години и ще бъдат “считани за неотговарящи на изискванията за приемане на леговище ”. Новите правила евентуално ще бъдат оспорвани от групи за отбрана на имигрантите.

Администрацията на Байдън възнамерява да открие нови центрове за обработка на мигранти в Колумбия и Гватемала в опит да помогне за понижаване на имиграцията без документи. Мексико се съгласи да продължи да приема по 30 000 мигранти месечно от Куба, Хаити, Никарагуа и Венецуела, стига те да идват в страната по въздух. От своя страна Съединени американски щати се съгласиха да одобряват общо до 100 000 души от Хондурас, Гватемала и Салвадор, които имат фамилии в Съединени американски щати.

Симеон Томов, Българска телеграфна агенция

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР