Администрацията бламира реформата, постигната с миналогодишните протести на родители на

...
Администрацията бламира реформата, постигната с миналогодишните протести на родители на
Коментари Харесай

Мая Манолова: Администрацията бламира реформата за хората с увреждания

Администрацията неодобрява промяната, реализирана с миналогодишните митинги на родители на хора с увреждания. Те чакаха нарастване, а получиха закъснение и то тъкмо през януари, когато сметките и други разноски се покачват. Няма законови аргументи от Министерството на труда и обществената полититка (МТСП) да бавят доникъде на февруари заплащанията за хора с увреждания.

Това съобщи националният омбудсман Мая Манолова пред БНР.

Забавянето стана поради премахването на обществените пенсии за неработоспособност, които се изплащат от Националния застрахователен институт (НОИ). Парите се трансферираха към помощите от общественото министерство. Това е повода от ведомството да разгласят, че сумите ще бъдат платени през февруари.

Омбудсманът изиска от обществения министър Бисер Петков заплащането да стане през януари. По думите й, всичко зависи от администрацията в общественото министерство. Ангажиментът на Национален осигурителен институт да трансферира данните на хората, които са получавали инвалидни пенсии, беше до 16 януари.

Относно единната цена на водата, която ощетява извънредно хората в дребни обитаеми места Манолова сподели, че хората в най-малките обитаеми места, които имат гравитачна вода (добива се от помпа - б.р.) и няма никакви ВиК разноски, заплащат по-висока цена от столичани. Водата в с. Троица, Шуменско, е по-скъпа, 3,40 за кубик, от центъра на София. Това важи за стотици български села и обитаеми места, сподели Манолова.

Според настоящия закон, в случай че един път се одобри бизнес проекта на ВиК сдружението, то към този момент няма заинтригуваност да покачва качеството на услугата. " Има обезпечено повдигане на цената всяка година поради инфлацията и никакъв ангажимент (от страна на дружеството). Законодателството е доста неприятно и се нуждае от незабавни корекции ", счита омбудсманът.

По думите й, за тези промени е по-лесно да убеди членовете на Еврокомисията, в сравнение с тези от Комисията за енергийно и водно контролиране в България. " Има напрежение сред мен и институциите (в страната) ", добави омбудсманът.

Манолова не удостовери информациите, че е била потърсена от Българска социалистическа партия с предложение да бъде издигната за кмет на София на локалния избор през есента.

Очаква се на 22 януари, вторник, от 10 часа комисията по петиции в Европарламента да изслуша Мая Манолова и другите създатели на петицията за двойния стандарт при храните.

" Отново ще изложим тезата, че двойното качество в границите на Европейски Съюз е засегнатост освен към българите, а към жителите на страните от Вишеградската четворка, Румъния, Словения. 2 милиона евро бяха отпуснати от Екологичен потенциал за национални проби и в доста от засегнатите страни резултатите демонстрират съществуването на двоен стандарт при храните - в другите страни един и същи артикул от една и съща марка се продава с друго наличие ", съобщи Манолова. На чуването ще бъдат показани данни от българското проучване.

Според нея в границите на 4-те месеца до края на този мандат на Европарламента има задоволително време, с цел да се подхващат ограничения по казуса. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР