Административният съд във Враца отхвърли жалбата на кмета на Козлодуй

...
Административният съд във Враца отхвърли жалбата на кмета на Козлодуй
Коментари Харесай

Административният съд във Враца поряза кмета на Козлодуй Маринела Николова, потвърди глобата ѝ от 45 хил. лв. заради конфликт на интереси

Административният съд във Враца отхвърли жалбата на кмета на Козлодуй Маринела Николова и удостовери решението на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество за открит спор на ползи, научи организация BulNews.
През февруари тази година КПКОНПИ наложи на Маринела Николова санкция от общо 45 000 лв., откакто откри спор на ползи по девет контракта за наем на общинска земя. Тогава на формалната си страница от Комисията оповестиха, че инспекцията против кмета на Козлодуй е формирана по подаден сигнал, а решението за открит спор на ползи е въз основа на събрани голям брой относими документи.



Те касаят подписани сред Община Козлодуй, представлявана от кмета Николова, и едноличен търговец девет контракта за наем на земеделска земя. Общата повърхност на наетите общински ниви е близо 2 250 декара, а договорите са за период от по четири години. Проверката е открила, че всеки от договорите е предшестван от съответна тръжна процедура, като във всички случаи печелившият е бил точно въпросният едноличен търговец. Комисията е открила, че Маринела Николова е отдала под аренда на този търговец и личните си аграрни земи, за което има два контракта за близо 87 дка, със период до стопанската 2026 – 2027 година
„ Именно заради съществуването на тези персонални контракти кметът Маринела Николова е работила като обвързвано лице с едноличния търговец, при подписването на договорите за наем на общинска земеделска земя. Съгласно условията на закона, спор на ползи е открит за всеки от деветте контракта за наем и по този начин са наложени обособени санкции от по 5 000 лева или общо 45 000 лева “, се посочваше още в известието на КПКОНПИ.
Маринела Николова обаче апелира в Административния съд във Враца решението за открит спор на ползи, а на 27 август съдът реши, че то е законосъобразно и вярно, като в допълнение осъди кмета на Козлодуй да заплати на Комисията сумата от 100 лв. разходи по делото.
Решението не е дефинитивно и предстои на обжалване пред Върховен административен съд в 14-дневен период от известяван на страните.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР