Административният съд в София разпореди да бъдат разпечатани чувалите с

...
Административният съд в София разпореди да бъдат разпечатани чувалите с
Коментари Харесай

Съдът реши: отварят се чувалите с бюлетини от машинното гласуване в София

Административният съд в София разпореди да бъдат разпечатани чувалите с бюлетините от машинното гласоподаване във всички секции в София. Решението е по отношение на жалбата на неуспелия кандидат-кмет на Българска социалистическа партия Ваня Григорова, която оспорва избора на Васил Терзиев за кмет на столицата.

Чувалите с бюлетини ще бъдат отворени, само че единствено с цел да може от тях да се извадят финалните доклади на хартия, където са вписани систематизираните данни. Техният брои е сред 100 и 200.

На този стадий съдът не планува да се извърши наново ръчно преброяване на бюлетините. Такова обаче може да бъде разпоредено след резултатите от назначената през днешния ден експертиза. Ако тя открие, че има изборни нарушавания, може да се стигне и до наново преброяване на бюлетините.

Григорова оспорва решението на Общинската изборна комисия в София, с което Васил Терзиев беше разгласен за кмет на столицата според окончателните резултати от балотажа. Кандидатката на Българска социалистическа партия твърди в жалбата си пред съда, че има нарушавания в огромна част от протоколите, като са формирани към 400 документа за случаи, при които е имало проблем с машинното гласоподаване.

По мотив изказванията на екипа на Григорова за изборни нарушавания и по-конкретно превръщане на протоколи, съдът е назначил техническа и икономическа експертиза. Тя ще бъде направена от двама души - компютърен експерт и икономист и би трябвало да завърши до 1 декември.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР