Административният съд в София-град е отказал да разпореди на ДАНС

...
Административният съд в София-град е отказал да разпореди на ДАНС
Коментари Харесай

И съдът скри списъка с политици и магистрати с имоти в чужбина

Административният съд в София-град е отказал да разпореди на ДАНС да даде листата с имена на политици и магистрати с парцели в чужбина, оповестиха от " Антикорупционен фонд " (АКФ). Организацията заведе дело по Закона за достъп до социална информация, откакто при започване на годината организацията не даде данни за въпросните лица.

Списъкът е формиран по времето на някогашния основен прокурор Сотир Цацаров през 2019 година Тогава службите имат данни, че 38 души на високи длъжности не са заявили имуществото си зад граница по съответния ред. Според Цацаров обаче това е единствено оперативна информация, въз основата на която не може да се образува следствие.

През лятото на предходната година вътрешният министър Бойко Рашков стартира да загатва листата и да пита какво се случва. Говорителят на основния прокурор Сийка Милева разяснява, че дейностите му били " образец за хибридна агитация посредством разпространяване на " подправени вести ". По-късно прокуратурата пусна известие, от което стана ясно, че хората от листата са тествани и е било открито, че са заявили имуществото си и не са открити нарушавания. В него бяха упоменати единствено длъжностите им - 17 съдии, 5 прокурори, 5 следователи, 2 депутати, зам.-министри, ръководители на общински препоръки, кмет и 4 зам.-кметове. Тогава от ДАНС се оправдаха, че имената са част от прокурорска инспекция и не може да се разгласяват.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР