Административният съд в София е назначил нова съдебно-техническа експертиза, с

...
Административният съд в София е назначил нова съдебно-техническа експертиза, с
Коментари Харесай

Има ли основание за касирането на кметските избори в София?

Административният съд в София е назначил нова съдебно-техническа експертиза, с която да бъдат оценени протоколите от всички 1639 изборни секции в столицата. Има ли обаче учредения за касирането на вота за кмет?

До момента по жалбата на Ваня Григорова, в качеството ѝ на претендент за кмет на София, са били оценени резултатите от 313 секции.
15 от флашките с изборните резултати не са били открити.

В хартиените протоколи са открити разлики:

-541 за Ваня Григорова
-514 за Васил Терзиев

+9 за Ваня Григорова
+196 за ВасилТерзиев

Именно те са основнието съдът да изиска цялостна съдебно-техническа експертиза.

Преди ден доцент, че е прекомерно допустимо да се стигне и до нови избори.

" По думите ѝ, в случай че разликата сред първия и втория претендент на втори тур е над избрания брой гласове, които са оповестени от Общинската изборна комисия (ОИК-София), то резултатът са нови избори. ", споделя тя.

На противоположното мнение е някогашният министър на Електронното ръководство Божидар Божанов.

В подробна обява в блога си депутатът от ПП-ДБ споделя, че учредения за анулация на вота в София на процедура няма.

„ Това, което експертизата е открила (четох я преди съвещанието на съда), е че има оскъдни разминавания (200 гласа при 300 секции) сред хартиените протоколи и данните на флашките. Нещо, което постоянно го е имало, постоянно се е оказвало, че е или човешка неточност при броенето или еднократен проблем с принтера и хартията, “ написа Божанов.

Към момента не са отваряни чували с бюлетини за наново преброяване. " Така че сега отчитаме разликата сред регистрираното от машината и регистрираното от секционната комисия, без да го броим наново. Съответно всевъзможни изказвания кое е „ правилно “ са несъстоятелни, написа в блога си Божанов и припомя, че е разглеждал проблема и по време на парламентарните избори.

„ И тогава разминаванията не променяха резултата, и в този момент не го вършат – кумулативно 200 гласа при 10% от протоколите значат, че даже да се резервира това съответствие, при 100% съпоставяне ще има 1000 гласа разлика. При победа на Терзиев с към 5000 гласа. Трябва да отбележим, че на флашката има повече гласове и за двамата претенденти. Отчасти поради проблеми с ролката и хартията, частично поради човешки неточности при броенето, “ написа още в блога си Божанов.

Той прецизира, че изчезналите 15 флашки (според експертизата), в действителност са проблем на организацията при даване на материалите, а данните от тях са налични на уеб страницата на ЦИК.

Новата съдебно-техническа експертиза би трябвало да бъде подготвена до 15 март, когато е планувано идващото съвещание по делото.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР