Административният съд в Сливен обяви за дискриминация спирането на дете

...
Административният съд в Сливен обяви за дискриминация спирането на дете
Коментари Харесай

Съд разреши неваксинирано дете да ходи на градина

Административният съд в Сливен разгласи за дискриминация прекъсването на дете от детска градина поради това, че не е имунизирано. Съдебното решение е във връзка проблем с едно от децата на отец Евгений Янакиев, който е прочут с антиваксиналните си разбирания, които проповядва и поради които не за първи път влиза в спор със здравните управляващи. Жалбата на Янакиев, че синът му е бил дискриминиран като е спрян наложително от градина, е отхвърлена от Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД). Според Административния съд в Сливен обаче това решение е голословно и постановено в противоречие с материалния закон. Съдът е подплатил решението си с претекстове, извънредно близки до опорните точки на антиваксърите, а точно, че неиуминизираните деца не слагат в риск ваксинираните.

Освен това съдът не прави разлика сред децата, които не са имунизирани по медицински аргументи и тези, чиито родители просто отхвърлят да ги имунизират, излиза наяве още от правосъдното решение, което предстои на обжалване пред Върховния административен съд. Здравните управляващи ще апелират решението.

Отецът антиваксър

Отец Евгений Янакиев е татко на 9 деца. Според негови обществени изяви единствено последните му две деца не са имунизирани, защото от един миг нататък стартира да счита, че имунизациите са рискови и рисковете от тях надвишават изгодите. Той редовно проповядва антиваксиналните си възгледи и се бори за промени в законодателството, тъй че имунизациите да станат целесъобразни, а не наложителни.

По тази причина завежда дело в Комисията за отбрана от дискриминация поради това, че синът му е спрян от градина, а фамилията лишено от помощи. Отец Янакиев счита за нестимулиран и лекомислен извода на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) - Сливен, че “неваксинираните деца са изложени на риск от заболяване и слагат в риск васкинираните, заради основаване на условия за намаление на груповия имунитет “. Освен това фамилията се оплаква, че детето е дискриминирано, като е подложено на изолираност от връстниците си. КЗД обаче преценя, че Регионалната здравна ревизия – Сливен не е направила нарушаване на Закона за отбрана от дискриминация. Спорът се придвижва в съда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР