Административният съд в Пловдив отмени отреждането на парцела зад хотел

...
Административният съд в Пловдив отмени отреждането на парцела зад хотел
Коментари Харесай

Съдът отмени отреждането на парка зад хотел „Санкт Петербург” за зеленина

Административният съд в Пловдив анулира отреждането на имота зад хотел „ Санкт Петербург ” за озеленяване при смяната на Общия организационен проект.  Делото бе по тъжба на компанията притежател на имота – „ Парадайс Градън Резиденс ”, по отношение на смяната на статута му в „ Оз ” в изменението на Общ устройствен план от 2022 година.
Прочетете още
Преди това парцелът от 16 дка попадаше в три разнообразни устройствени индикатори – за сложно застрояване,  терени за обучение и опазване на здравето и една част за озеленяване.   Отделно притежателят на имота има Подробен устройствен план, който е за „ сложно застрояване ” и разрешава 22-етажно строителство.

След митингите в Пловдив през 2019 година, както и несполучливите диалози за закупуването на парцела от страна на Общината, въпросът утихна.  Така през 2022 година Общинският съвет одобри парцелът да стана за озеленяване. На процедура, в случай че той бе останал подобен, то градските управляващи можеха да го отчуждят. В същото време има и решение на Общински съвет за закупуването на парцела непосредствено от притежателя.

От  „ Парадайс Градън Резиденс ” нападнаха решението на Общински съвет за съответния парцел, като магистратите в Пловдив отсъждат в тяхна изгода.  Според тях значително нарушаване на изменението в тази ситуация е неналичието на съответни претекстове за позволената смяна по отношение на процесния парцел.

Не бил  обоснован претекстът, че  в регион „ Северен ” зелени територии не са осъществени до момента и в региона няма планова подготвеност за паркоустрояване на нови терени, което единствено по себе си е в цялостно несъгласие с възприетия метод във връзка с парцела от 16 дка.

Нещо повече съгласно съдебно-техническата експертиза, която е правена от трима архитекти – зелените площи в регион „ Северен ”, процентно „ надвишават ”  норматива за озеленяване на брой поданици, каквото и да значи това.

„ В обяснителната бележка към Общ устройствен план се предлага в частта за зелената система да се обърне внимание на булевардите по отношение на метода на напояване и избора на типовете растителност, а за озеленените площи за лимитирано публично прилагане се установи, че са в по-добро положение спрямо останалите региони на града. Процесният терен не е до бул., тъй че рекомендацията явно не се отнася до него, а в случай че се одобри, че е с вероятност да стане озеленена повърхност за лимитирано публично прилагане, то няма тогава аргументация точно в този регион да има потребност от такава ”, написа в решението на магистратите.

Вторият претекст, който акцентира съдът е, че на никое място в оспорваното изменение на Общ устройствен план не се открива за  защита на какъв публичен интерес е плануванаъа смяна, нито е обоснована нуждата от въвеждането точно на този парцел в зона за озеленяване.

В претекстовете е записано още:

„ Необосновано тук с предвижданията по изменение на Общ устройствен план се стига и до ограничение на правото на благосъстоятелност, тъй като с отреждането напълно за озеленена територия за необятно публично прилагане, безспорно ще е невероятно реализирането на мероприятия, а само допустимо ще е бъдещото нестабилно очакване на отчуждаването на терена ”. Говори се, че частната благосъстоятелност не е предпазена, като има потребност от слагането на тъждество сред нея и публичния интерес.

Така съдът е отменил смяната на Общ устройствен план за върволица парцел, благосъстоятелност на „ Парадайс Градън Резиденс ” с едноличен притежател на капитала Байрям Солак.

Община  Пловдив ще би трябвало да заплати и разноските по делото  в размер на 13 500 лв., от които 4800 лв. адвокатски хонорар. Защитник на компанията в съда бе някогашният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Община Пловдив има 14 дни да апелира решението във Върховния Административен съд.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР