Административният съд в Монтана потвърди решението на Общинската избирателна комисия

...
Административният съд в Монтана потвърди решението на Общинската избирателна комисия
Коментари Харесай

Административният съд в Монтана потвърди избора на Златко Живков за кмет на града

Административният съд в Монтана удостовери решението на Общинската изборна комисия в регионалния град, с което Златко Живков е разгласен за кмет на община Монтана, въз основа на резултата от първия тур на локалните избори на 29 октомври 2023 година.

Решението беше обжалвано от претендентите Петър Петров от Политическа партия „ Възраждане “, който остана втори и Теменужка Цветкова от коалиция „ Продължаваме промяната – Демократична България “. Жалбите се отнасяха за отчитането на гласовете в две изборни секции в квартал „ Кошарник “ в Монтана и в село Габровница. В претекстовете си за доказания избор на Златко Живков за кмет на Монтана е записано, че откритите нарушавания в двете упоменати секции не водят до смяна в резултата от гласуването.

Съдията по делото Соня Камарашка позволи гледане на видеозаписите от броенето на бюлетините в няколко секционни изборни комисии в община Монтана и ново преброяване в съда на бюлетините от секциите в квартал „ Кошарник “ и в село Габровица. При това преброяване е открито, че за претендента Златко Живков в Габровница са подадени 481 гласа, а не 489, както е регистрирано в протокола на Секционната изборна комисия. За претендента Петър Петров са открити 16 действителни бюлетини, вместо регистрираните 14.

В квартал „ Кошарник “ за Златко Живков са подадени 454, а не 463 гласа , както е регистрирано, само че това не трансформира резултата и обстоятелството, че на първия тур на локалните избори Златко Живков е получил повече от половината от подадените гласове. За Живков на 29 октомври са дали своят вот 11 701 гласоподаватели, а половината от гласовете при тази изборна интензивност е 8969 гласа, написа в решението на съда по делото.

Златко Живков е кмет на Монтана от 1999 година, като на последните локални избори завоюва седми следващ мандат. Много от жителите на Монтана свързват с него позитивните промени в града и общината през тези години.

Решението на Административния съд в Монтана може да се апелира в седемдневен период пред Върховния административен съд в София.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР