Административният съд в Бургас казва, че се удължава срокът за

...
Административният съд в Бургас казва, че се удължава срокът за
Коментари Харесай

Граждани посочиха съдебно решение, което опровергава ДНСК за Златен век

Административният съд в Бургас споделя, че се удължава срокът за първа копка, а не се удължава срокът за строителство . Това изрично съобщи общинският консултант Войслав Тодоров по адрес на плана " Златен век " на " Артекс " и причините на ДНСК за какво в действителност към момента има строителство. Припомняме, че Тодоров е част от Инициативен комитет " Лозенец " – жители, които от години предизвестяват за нередности по " Златен век " и стачкуват против градежа.
На конференция в края на предходната седмица (28 март) ръководителят на ДНСК арх. Иван Несторов сподели, че имало правосъдна процедура (Несторов уточни за образец Бургаския административен съд), че за всяко допълнение на разрешението на градеж автоматизирано се удължава и самото позволение, а такива " допълнения " били правени и от настоящия основен проектант на София Здравко Здравков - последното било от лятото на 2018 година. Здравков е правил 3 промени, само че по капиталовия план, а не по разрешителното и периода му, което проличава от досието на " Златен век ", качено на страницата на Дирекция " Направление Архитектура и Градоустройство ".
Какво обаче е решението на съда за случая в Бургас, което стига и до Върховния административен съд (ВАС)? Става въпрос за градеж, чието позволение е за 5 години и е издадено през 2013 година. През 2015 година обаче основният проектант на града нанася основни промени в плана и всъщност той става напълно нов. Строителят потегля да строи през 2017 година, като желае опция да огради и тротоара за задачата на строителните работи и пита Бургаска община за позволение. Общината се забавя с отговор в нужния период и следва дело за " безмълвен отвод ". При него съдът взема решение, че изменението от 2015 година де факто прави плана напълно друг, че градежът може да стартира по-късно, само че срокът за довеждане докрай остава 2018 година, изясни пред Actualno.com Войслав Тодоров.
Искаме да се приключи това строителство, само че явно тези институции (ДНСК, районното министерство) няма да го създадат, акцентира Тодоров.
Или господин Несторов е незапознат, или прави преднамерено повърхностни инспекции, безапелационен беше Никола Вапцаров, различен от членовете на Инициативен комитет " Лозенец ". Той разясни пред Нова телевизия, че Инициативен комитет " Лозенец " води дело против ДНСК с концепцията ДНСК да си каже дали градежът е легален или не.
Същевременно през вчерашния ден, 1 април, районният министър Петя Аврамова прикани да бъде изчакано решението на Софийски градски съд. Вчера Войслав Тодоров обаче разяснява, че е възмутително ДНСК да чака съдът да им каже да си свършат работата. А Аврамова призна, че в случай че няма експлицитна законова наредба, измененията от 25 януари, 2017 година в Закона за устройство на територията (ЗУТ), известни като поправката " Артекс " (бел. ред. - разрешителните за обекти от първа и второкласен да важат 10 години, а не 5, както преди 2017 година), не важат със задна дата т.е. за " Златен век ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР