Административният съд в Благоевград обяви за недействителен избора на Емил

...
Административният съд в Благоевград обяви за недействителен избора на Емил
Коментари Харесай

Съдът в Благоевград обяви за недействителен избора на Емил Илиев за кмет на Струмяни

Административният съд в Благоевград разгласи за нереален избора на Емил Илиев за кмет на община Струмяни. Решението е взето през днешния ден, след дело формирано по тъжба на Радослав Пецанов, претендент за кмет на община Струмяни от Политическа партия ГЕРБ.

Съдът извърши оглед и инспекция на изборните описи в две секционни изборни комисии и броене на действителните бюлетини, подадени за Емил Илиев, в три секции на територията на община Струмяни.

При правосъдната проверка в СИК №6 са били открити 11 лица, регистрирани без ЕГН, документ за идентичност и положен автограф и четирима с изчезнал автограф. Съдът е установил и три бюлетини в СИК №5 и в СИК №10, регистрирани за Емил Илиев, които е трябвало да бъдат регистрирани като недействителни, оповестиха от Административния съд в Благоевград.

Съдът е взел поради, че Емил Илиев е разгласен за определен за кмет на община Струмяни с получени, съгласно протоколите на ОИК-Струмяни, 1402 гласа и трите броя недействителни бюлетини, регистрирани погрешно за Емил Илиев, не опорочават волята на гласоподавателя до степен да се стигне до смяна на вота, който да направи невероятно определянето на резултата от избора.

За 15 броя бюлетини, обаче, не може да се откри съществуване на дали своят вот лица, с оглед неналичието на отразяване на тези лица в изборните описи. Не може да бъде несъмнено дали те са част от действителните или недействителните гласове и за кого от претендентите за кмет са разпределени, заради което изборът става неопределяем.

Съдът смята, че са налице позволени основни нарушавания на изборния развой, които директно въздействат на изборния резултат и които водят на неопределяемост на вота на гласоподавателите. Касае се за такива основни нарушавания на закона, които, в случай че не бяха позволени, резултатът би бил определяем и надлежно друг.

Затова съдът приема, че изборният развой е изопачен. Опорочена е волята на гласоподавателя, заради което изборът на кмет на Община Струмяни, извършен на 29.10.2023г., следва да се разгласи за нереален, написа в правосъдното решение.

Решението може да се апелира в седемдневен период от съобщаването му пред Върховния административен съд.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР