Административният съд в Благоевград е обявил днес за недействителен избора

...
Административният съд в Благоевград е обявил днес за недействителен избора
Коментари Харесай

Съдът отмени избора за кмет на Струмяни

Административният съд в Благоевград е оповестил през днешния ден за нереален избора на Емил Илиев за кмет на община Струмяни , заяви БНР, базирайки се на информация от съда. Делото е формирано по тъжба от претендента за кмет от Политическа партия ГЕРБ на Радослав Пецанов.

Извършени са оглед и инспекция на изборните описи в две секционни изборни комисии. Преброени са подадените за Емил Илиевдействителните гласове в три секции на територията на общината.

, както и четирима с изчезнал автограф. Констатирани са и три бюлетини в СИК №5 и в СИК №10 с гласове за Емил Илиев, които е трябвало да бъдат регистрирани като недействителни.
 Съдът отхвърли да касира изборите за кмет на Смолян
Съдът отхвърли да касира изборите за кмет на Смолян

Решението предстои на обжалване

Съдът приема, че Емил Илиев е разгласен за определен за кмет на Струмяни с получени съгласно протоколите на Общинската изборна комисия 1402 гласа и трите недействителни гласа, регистрирани погрешно за Емил Илиев. Според съда това не опорочава волята на гласоподавателя дотам, че да се стигне до смяна на вота, който да направи невероятно определянето на резултата от избора. За 15 бюлетини обаче не можело да се откри съществуване на дали своят вот лица, с оглед неналичието на отразяване на тези лица в изборните описи. Не можело да бъде несъмнено дали те са част от действителните или недействителните гласове и за кого от претендентите за кмет са разпределени, заради което изборът става неопределяем.
 Арестуваха жена за пазаруване на гласове и държане на марихуана
Арестуваха жена за пазаруване на гласове и държане на марихуана

Повдигнато ѝ е обвиняване

Според Административния съд в Благоевград са допуснати основни нарушавания на изборния развой, които директно въздействат на резултата и които водят на неопределяемост на вота на гласоподавателите. Съдът смята, че в случай че не са били позволени нарушаванията, резултатът от вота би бил друг. Затова съдът приема, че изборният развой е изопачен.

Опорочена е волята на гласоподавателя, заради което изборът на кмет на Община Струмяни, извършен на 29 октомври 2023 година, следва да се разгласи за нереален, се споделя в правосъдното решение. То може да бъде обжалвно в седемдневен период от съобщаването му пред Върховния административен съд.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР