Административният съд трябва да реши дали внесените от Мая Манолова

...
Административният съд трябва да реши дали внесените от Мая Манолова
Коментари Харесай

ЦИК чака съдът да реши дали да се касират изборите в София

" Административният съд би трябвало да реши дали импортираните от Мая Манолова тъжби и доказателства към тях са задоволителни за касирането на вота в София ", съобщи пред bTV представителят на ЦИК Александър Андреев.

Той уточни, че ЦИК не е осведомена с показаните документи, защото те се предават към съда от Общинската изборна комисия.

По думи на Андреев няма информация за тежки нарушавания, които биха могли да опорочат изборния развой или да са незаконосъобразни.

Той изясни, че разминаването в някои от изборните протоколи от локалните избори може да се дължи на това, че при прехвърлянето на данните от черновата на истинския протокол, цифрите не са били вярно записани.

Андреев разясни, че в случай че има ремонти в протокола, той би трябвало да бъде подписан от членовете на СИК, а в случай че поправките са толкоз основни, че резултатът не може да бъде вярно регистриран, става въпрос за сбъркан протокол, който се връща на ОИК и се дава втори протокол за попълване.

По негови думи в случай че данните от действителните бюлетини бъдат систематизирани, процентът недействителни гласове в действителност не е толкоз висок.

Той въпреки всичко счита, че би трябвало да се извърши разбор, с цел да се открият аргументите за недействителните бюлетини.Според специалиста проблем има и с преференциите - те или не са регистрирани вярно, или са маркирани неверно.

Андреев посочи, че е значимо да се разграничават някои от проблемите в изборния развой по отношение на компетентността на изборните комисии, давайки образец с пазаруването на гласове, което е отвън пълномощията на ЦИК или ОИК.

Според него организацията на локалните избори е била на равнище.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР