Административният съд София-град е отхвърлил и жалбата на А1 България

...
Административният съд София-град е отхвърлил и жалбата на А1 България
Коментари Харесай

Съдът отряза и А1 срещу забраната да вдига цените

Административният съд София-град е отхвърлил и жалбата на " А1 България " против възбраната на страната да индексира месечните такси с инфлацията за две години, заяви вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова, представена от отрасловото ведомство. Новината идва, откакто преди два дни стана ясно, че съдът е отхвърлил жалбата и на " Теленор България ". Тогава Нинова дефинира решението на съда като дребна победа. И съобщи, че сега повишението на цените и натискът върху живота на хората е въпрос от най-голям публичен интерес и тя ще отстоява до дъно позицията си в тяхна отбрана. Сега към този момент е отхвърлена жалбата и на другия мобилен оператор. Двете компании апелираха заповедта на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) с разнообразни претекстове. Жалбата на " А1 България " остава без почитание и дава опция това определение да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в седем дневен период.

Двете компании имаха желание да покачат таксите с инфлацията за две години вкупом, макар че по закон имат право да вършат това единствено на едногодишна база. Те се позоваха на растящите цени в България и увеличените си разноски поради по-високото ползване на мрежата през последните две години. Очакванията на А1 бяха цените да се вдигнат с общо 4,1%, сборът от средногодишния показател на потребителските цени през 2020 и 2021 година От " Теленор " оповестиха за към 5% растеж на сметките. Вчера обаче излезе информация, че " Теленор " е почнал да изпраща известия до клиентите си, че цените ще бъдат обновени единствено с инфлацията за 2021 година

От КЗП реагираха незабавно и оповестиха, че ще забранят на операторите да вдигнат цените по този метод - употребявайки инфлацията за две години. Това съгласно комисията е нелоялна процедура.

Конкурентът им Виваком избра да подходи съгласно общоприетите правила. В случай че А1 и " Теленор " въпреки всичко решат да възприемат същия способ, те могат да усилят таксите с Индекса на потребителските цени за 2021 година, който Национален статистически институт следва скоро да разгласява.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР