Административният съд София-град (АССГ) отмени глобата от 5,1 млн. лв.,

...
Административният съд София-град (АССГ) отмени глобата от 5,1 млн. лв.,
Коментари Харесай

Изтекла давност: НАП няма да плаща 5 млн. лева глоба за теча на данни

Административният съд София-град (АССГ) анулира санкцията от 5,1 млн. лева, наложена на Националната организация за приходите, която бе наложена поради огромния теч на данни през 2019 година Причината - приключване на безспорната погасителна отминалост от 4,5 година

Така с днешното си решение АССГ анулира това на районния съд преди време, който удостовери наказателно разпореждане от Комисията за отбрана на персоналните данни.

Съдът приключва административнонаказателното произвеждане, формирано по тъжба на приходната организация, против глобата, наложена за изтеклите при хакерска офанзива данни, изясняват от АССГ.

АССГ намира, че обжалваното решение, с което е доказано наказателното разпореждане, е незаконосъобразно и като такова следва да бъде анулирано. Вместо него, би трябвало да бъде постановено друго, с което да се анулира наказателното разпореждане и приключи производството.

Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване.

Хакерската офанзива против Национална агенция за приходите направи обществено притежание данните на над 6 млн. жители. Тогава КЗЛД наказа приходната организация с над 5 млн. лева. НАП обаче отхвърли да заплати и апелира санкцията с претекста, че също е жертва на офанзивата. По случая се води и друго, наказателно произвеждане.  В началото за пробива в сървърите на Национална агенция за приходите и разпространението на персоналните данни бяха упрекнати трима души, само че сега обвинени за кибертероризъм са двама - притежателят на " ТАД груп " Иван Тодоров и служителят Кристиян Бойков.

Делото против тях беше импортирано в съда 4 години след акцията на закритата към този момент профилирана прокуратура, само че беше връщано няколко пъти от съда още веднъж на държавното обвиняване поради неточности, пропуски и неясноти в обвинителния акт.

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР