Административният съд потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на

...
Административният съд потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на
Коментари Харесай

Съдът потвърди избора за кмет на Благоевград

Административният съд удостовери избора на Методи Байкушев за кмет на община Благоевград.

Съдът удостовери решението на ОИК – Благоевград, с което са оповестени резултатите от гласуването за кмет на общината при извършения на 5 ноември 2023г. втори тур на изборите за кмет на община Благоевград.

Делото бе формирано по тъжба на някогашни кмет Илко Стоянов, който бе и претендент за нов мандат.

Оспорена бе истинността на протоколите от всичките 141 секционни изборни комисии, в които е създаден изборът в деня на балотажа, като съдът позволи проверка на изборните бумаги в 64 секции.

Решението на съда е стимулирано с данните от направените две съдебно-математически експертизи. Според движимостите лица, върху гърба на всички преброени разписки от машинното гласоподаване е установено съществуването на положен щемпел на съответната СИК. Без щемпел са открити 4 бр. бюлетини от машинно гласоподаване. В 3 секции движимостите лица са установили 7 бр. действителни гласове, които били регистрирани по протоколите на СИК, а действително липсвали при осъщественото ръчно броене на разписките. Отчетени при гласуването са общо 26 бр. дефектни и празни бюлетини. Единадесет бр. е разминаването при инспекцията за противоречие сред броя дали своят вот лица, съгласно подписите в изборните описи и броя на откритите в изборните кутии бюлетини. Разминаване се установи при параленост на данните в секционните протоколи и изчетените данни от техническите носители от машините за гласоподаване, съгласно предоставена информация от „ Информационно обслужване ” АД. За Илко Стоянов оповестения резултат се усилва със 7 гласа, а за Методи Байкушев – с 18 гласа. Решението по делото отразява и данните от инспекцията на Групово дело ГРАО за 4 лица, дали своят вот в нарушаване с разпоредбите на Изборния кодекс.

Съдът смята, че даже и да се изключи броят на всички противоречиви гласове и бюлетини, същият не се отразява върху законността на получения избирателен резултат, тъй като разликата в извършения втори тур сред изгубилия и спечелилия претендент е 806 гласа. Съдебното решение регистрира, че с цел да бъде изопачен един избирателен резултат не е задоволително да е позволено нарушаване на процедурата, а то би трябвало да е такова, че в случай че не е позволено, то крайния резултат би бил различен.

Решението предстои на обжалване в 7-дневен период пред Върховния административен съд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР