Административният орган не може да изисква предоставяне на информация или

...
Административният орган не може да изисква предоставяне на информация или
Коментари Харесай

Личните лекари отказват да вършат работата на чиновниците в МЗ

" Административният орган не може да изисква даване на информация или документи, които са налични при него или при различен орган, а ги обезпечава служебно за потребностите на съответното произвеждане. " Това гласи член 5.(2) (Изм. - Дъждовни води, бр. 44 от 2009 г.) от Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор върху стопанската активност, който от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България цитират в позиция, с която се опълчват на следващата чиновническа регулация, въведена в последния месец.

От писмото на НСОПЛБ, подписано от ръководителя на сдружението доктор Любомир Киров, излиза наяве, че Регионалните здравни инспекции са поискали доклад на персоналните лекари за поставените ваксини в интервала 23.12.2020 - 31.12.2021 година, като информацията би трябвало да включва:
налични количества ваксини по тип, партиден номер и количество; приложени ваксини по тип, партиден номер и количество; бракувани ваксини по тип, партиден номер и количество, заради изминал период, неоползотворени дози.
Регионалните здравни инспекции желаят информацията от всички общопрактикуващи лекари на съображение писмо на зам.-министър Георги Йорданов .

От НСОПЛБ изясняват на зам.-министъра по какъв начин работят лекарите и по какъв начин работи Националната здравна осведомителна система (НЗИС) и в действителност Министерство на здравеопазването би могло цялата тази информация да я извлече единствено от системата , а и би трябвало по този начин да стане, защото първи РЗИ вкарват тези данни.

Личните лекари разясняват, че според член 28 (д) от Закона за здравето достъп до информацията в НЗИС имат Министерство на здравеопазването и неговите подразделения - районните здравни инспекции (РЗИ), НЗОК и други държавни институции . " Това значи, че съответните чиновници на Министерство на здравеопазването могат да обработят електронно наличната информация и да извлекат цялостни и подробни информации за прихода и разхода на всички ваксини против КОВИД-19 по тип, партиден номер и количество, както са Ви нужни. "

И по-подробно: направините от джипитата имунизации против КОВИД-19 се записват от Общопрактикуващите лекари в НЗИС сега на слагането им, като част от въвежданата информация е име на имунизацията, партиден номер, период на валидност.

Личният доктор не може да вкарва в НЗИС тези данни за всяка приложена доза ваксина, в случай че преди този момент РЗИ не са въвели в същата тази система същите данни по отношение на предоставените на джипито количества. Ако джипито използва и регистрира, записаните за него от РЗИ ваксини, системата не разрешава въвеждането на последваща доза със същите характерности.

В НЗИС навреме постъпват и се съхраняват подробни индивидуализирани данни за всяка сложена доза ваксина, както и за имунизираното лице, както и за отпуснатите и, респективно, разходвани количества.

" Информацията, която изисквате в писмото си, може да бъде получена бързо и правилно от НЗИС за всеки общопрактикуващ доктор ", декларират от сдружението.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР