Административната корупция в България е достигнала връх за последните две

...
Административната корупция в България е достигнала връх за последните две
Коментари Харесай

Доклад на ЦИД: Корупцията в България през 2023 година е най-висока за последните 20 години

Административната корупция в България е достигнала връх за последните две десетилетия, като при 30% от жителите и една четвърт от фирмите има засилен корупционен напън и нараснало персонално присъединяване в корупция през 2023 година

Това сочат данните от отчет на Центъра за проучване на демокрацията, озаглавен „ Завладяната страна: В търсене на антикорупционни резултати “. Резултатите от разбора бяха показани през днешния ден на обществена полемика в Представителството на Европейската комисия в България, проведена взаимно с Фондация „ Конрад Аденауер “, предава Българска телеграфна агенция.

В изследването акцентират, че 35% от жителите оповестяват, че през 2023 година им е бил желан рушвет, а 30% признават, че са взели участие в корупционни покупко-продажби – стойности, сравними само с равнищата на корупция през 1999 година

 

„ Липсата на резултати в редица знакови случаи на завземане на страната става още по-тревожна на фона на новите данни за търговия с въздействие в правосъдната система, както и от неработещите регулаторни и профилирани антикорупционни институции “, се показва в главните заключения на отчета.

Според разбора е отслабена способността на България да подсигурява икономическата си сигурност против стратегическата корупция, която Русия употребява като инструмент за напън в Европа.

„ Защитата на демокрацията в страната изисква да се даде приоритет на две паралелни политики: откриване и противопоставяне на механизмите, посредством които Кремъл подхранва политическата корупция, и по-ефективно използване на ограниченията против изпирането на пари, с акцент върху противозаконните финансови потоци в енергийния бранш “, се показва в отчета.

 

В документа се отбелязва също, че антикорупционното законодателство в страната е неефективно и изборно, както и че е належащо да се употребява мандатът на Европейската прокуратура, като той следва да бъде уголемен, с цел да обхване и нарушаванията на глобите на Европейски Съюз против Русия.

„ Антикорупционните промени би трябвало да станат автентичен, а не декларативен приоритет за държавното управление. Неотдавнашните промени на Конституцията имат капацитета да засилят правосъдната и политическата отчетност. Необходим е рестарт на контролната система от регулаторни и правоприлагащи органи “, написа в главните заключения на отчета.

Стратегическата корупция и завладяването на страната са провокации за целия Европейски съюз, като България надали може да бъде посочена като най-големия извършител. Европейски Съюз би трябвало доста да усили напъните и потенциала си за справяне с тях посредством създаване на обединения за стратегическо противопоставяне на корупцията, написа още в отчета.

 

Източник Факти

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР