Административен съд-Видин прекрати 2 дела по реда на Изборния кодекс. Административно

...
Административен съд-Видин прекрати 2 дела по реда на Изборния кодекс.
Административно
Коментари Харесай

Административен съд-Видин прекрати 2 дела по реда на Изборния кодекс

Административен съд-Видин приключи 2 каузи по реда на Изборния кодекс.
Административно дело №232/2023г. формирано по тъжба на С. Г. Г. от с. Сланотрън против Писмо № АО-02-06-1271-1/20.10.2023 Г. НА СТ. ЕКСПЕРТ ЗГРСР ПРИ ОБЩИНА ВИДИН, по отношение на отвод жалбоподателя да бъде включен в гласоподаване с преносима изборна кутия е ПРЕКРАТЕНО с Определение от 07.11.2023г., заради привършване на локалните избори и приключване на периодите по чл.41 и чл.42 от ИК за оповестяване и издание на новите изборни описи по отношение на плануваните избори за общински съветници и кметове. За жалбоподателя към този момент не е налице юридически интерес от оборване на процесното писмо.
Административно дело №234/2023г. формирано по тъжба на НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ НА РОМИТЕ В БЪЛГАРИЯ срещу ОИК – ВИДИН, с искане анулиране на локалните избори в община Видин от 29.10. и 05.11.2023 година е ПРЕКРАТЕНО с Определение от 07.11.2023г., поради това, че в член 459 и сл. от ИК е избран ред и метод за оборване на решението на Общинската изборна комисия. Национален съвет на ромите в България не попада в кръга от лица, за които съществува правна опция да оспорват това решение, нямат легитимация за това. След като жалбоподателят е неправосубектен е налице предпоставката на член 159, т. 2 Административнопроцесуален кодекс. Освен това не се оспорва съответно решение, а е направено искане за анулиране въобще на изборите. Жалбоподателят няма юридически интерес от такова оборване, в случай че не е посочено кое тъкмо решение се оспорва, т. е. налице е предпоставката на член 159, т.4 Административнопроцесуален кодекс.
Всички избрания за преустановяване на каузи по реда на Изборния кодекс подлежат на обжалване с частна тъжба пред Върховен административен съд, в седем дневен период от съобщаването им на страните.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР