Административен съд-Варна отмени решение на ЦИК, с което не е

...
Административен съд-Варна отмени решение на ЦИК, с което не е
Коментари Харесай

Съдът отсъди в полза на Божков за изборни нередности във Варна

Административен съд-Варна анулира решение на ЦИК, с което не е почетена тъжба на претендента за депутат Пламен Стоянов Велчев от БНО, подадена с претекст нарушавания на изборния развой. Припомняме, че БНО беше партията-носител на политическата воля на избягалия в Дубай Васил Божков. Съдебното решение е по дело 893-2021-1.
ЦИК беше взела решение, съгласно което жалбата на Велчев не е основателна, тъй като не е подадена в планувания от закона период (чл. 73, алинея 1 от Изборния кодекс). Само че съдът споделя друго – че касов бон пред Български пощи демонстрира, че срокът може да е спазен, а ЦИК взела решение, че срокът не е спазен, тъй като пощенското клеймо било от 8 дни по-късно, а не 3 – единствено че клеймото е за засвидетелствуване на постъпване на документа, а не датата на подаване! Затова и съдът задължава ЦИК да прегледа всъщност проблема!
 Разбиха незаконна група за пазаруване на гласове Разбиха незаконна група за пазаруване на гласове
Прокуратурата заяви през днешния ден за разкрита незаконна група за пазаруване на гласове, предава БНР. Според представителя на основния прокурор Сийка...
– Велчев твърди, че в общо 208 секции на територията на Община Варна са позволени идентични нарушавания на Изборния кодекс /еднакви за всички 208 секции/, а точно: печатът на СИК (секционна изборна комисия) не бил в запечатан плик, СИК не били заседавали и били взели решение за избор на втори член, който да взе участие при маркирането на печата, имало подозрение, че печатите на СИК били авансово маркирани, протоколът за маркиране на печата не съдържал минимум 3 отпечатъка от маркирания щемпел, СИК отказали да дадат копие от протокола за маркиране на печата на покровителите на политическата партия, СИК не били заседавали преди разкриване на изборния ден по реда на член 99 от ИК и отказали да одобряват множеството сигнали и тъжби от покровителите. Конкретно се сочи, че в 29-та СИК ръководителят е изгонил покровителя на Политическа партия БНО от секцията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР