Административен съд в Рим разреши на испански спасителен кораб със

...
Административен съд в Рим разреши на испански спасителен кораб със
Коментари Харесай

Италиански съд отмени забрана на вътрешния министър Салвини и разреши на кораб с мигранти да влезе в териториалните води на страната

Административен съд в Рим позволи на испански избавителен транспортен съд със 160 мигранти да влезе в териториалните води на Италия макар възбраната на вътрешния министър Матео Салвини, съобщи Ройтерс.

Хуманитарният транспортен съд "Оупън армс " сезира съда да бъде позволен в Италия с аргумента, че интернационалното морско право му разрешава да закара мигрантите на безвредно място.

Вчера Салвини съобщи, че ще попречи на испанския транспортен съд, както и на кораба на френски филантропични организации "Оушън вайкинг ", да оставят в Италия общо над 500 мигранти, които са качили край крайбрежията на Либия.

Съдът в Рим реши, че "Оупън армс " явно е подложен в "необичайно сериозна " обстановка. Поради това корабът би трябвало да бъде позволен в италиански води и да се окаже незабавна помощ на най-нуждаещите се, постанови трибуналът.

Съдът обаче не показва дали корабът може да пусне котва в италианско пристанище или мигрантите да дебаркират в Италия, отбелязва Ройтерс.

Италианският вътрешен министър съобщи в реакция, че ще продължи да отхвърля достъп на "Оупън армс ". "Никога няма да бъда съизвършител на трафиканти на хора ", акцентира Салвини пред свои последователи.

Италианското министерство на вътрешните работи сподели по-късно в изказване, че ще апелира правосъдното решение на по-висша инстанция, защото съдът в Рим не е разполагал с всички отнасящи се до случая обстоятелства, когато го е постановил. "В продължение на дни "Оупън армс " остана в либийски и малтийски води, намесвайки се в други избавителни интервенции, и систематично събираше хора с политическата цел да ги докара в Италия ", се отбелязва в текста.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР