Административен съд София-област върна глобата от 124 590 лв. за

...
Административен съд София-област върна глобата от 124 590 лв. за
Коментари Харесай

Съдът върна глобата на Хиполенд, наложена след големите протести срещу Борисов

Административен съд София-област върна санкцията от 124 590 лева за “Хиполенд”, наложена след огромните митинги в центъра на София против държавното управление на Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев преди 2 години. Съдът е решението на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) от ноември 2020 година да санкции веригата детски артикули “Хиполенд” с близо 125 000 лева, без значение че предишна инстанция анулира изцяло санкцията и разгласи, че Комисия за защита на конкуренцията “превратно” е тълкувала обстоятелствата.

Конкретно, глобата пристигна след " Великото национално въстание " на 2 септември 2020 година, когато притежателят на " Хиполенд " Мариан Колев се възмути обществено от полицейското принуждение. Той описа, че двамата със сина му са били напръскани от полицията със спрей по време на митингите. Изненадващо, решението на съда от 14 април съответствува с деня, в който депутати и от четирите ръководещи сега партии внесоха законопроект за промяната на членовете на Комисия за защита на конкуренцията и съкращаването на мандата им.

За санкцията

“Хиполенд” е глобена за реклама под мотото " 40% отстъпка на определени модели LEGO ". За първи път глобата е наложена на 12 ноември 2020 година Тогава стана ясно, че Комисия за защита на конкуренцията е направила инспекция по сигнал на “случаен” човек, който отива да си купи в магазин на “Хиполенд” шест конструктора LEGO в промоция, само че в съответния обект е имало налични пет. В други магазини от веригата го е имало и шестият, само че клиентът не бил задължен да ги обикаля.

Мистерия остна обстоятелството, за какво клиентът се е обърнал към Комисията за защита на конкуренцията, а не към Комисията за отбрана на потребителите, която де юре би трябвало да преглежда тъжби на консуматори и да отстоява правата им, в случай че са нарушени.

През май 2021 година Административен Съд София Област (АССО) анулира санкцията от 125 000 лева, наложена от Комисия за защита на конкуренцията на “Хиполенд”.

“Веригата за детски играчки “Хиполенд” не е нарушила закона и не е въвела в подвеждане потребителите. Комисия за защита на конкуренцията е тълкувала превратно обстоятелствата “, се.

Съдебната сага обаче не стопира дотук. Оказва се, че Комисия за защита на конкуренцията апелира това решение пред Върховен административен съд, който приема, че “разгледана всъщност жалбата на Комисия за защита на конкуренцията е неоснователна”. Въпреки това Върховен административен съд връща делото в АССО за назначението на самостоятелна експертиза и събиране на нови доказателства, които Комисия за защита на конкуренцията е пропуснала да показа пред съда.
Така се стига до решението от 14 април 2022 година, което към този момент е взето различен състав на АССО.

От “Хиполенд” разясниха, че с това си решение съдът на процедура влиза в ролята на юрист на Комисия за защита на конкуренцията и дописва причините ѝ, което е неприемливо.

" Съдът изземва функционалностите на Комисия за защита на конкуренцията и проучва с какъв брой бройки от даден продукт е разполагало “Хиполенд” при започване на промоцията като преценя на тази база, че тези бройки били “напълно недостатъчни”, с цел да покрият понятието “достатъчна наличност”, показват от компанията.

Дружеството прецизира, че при започване на промоцията общата наличност на всички промоционални продукти LEGO във веригата е била 2550. В интервала на промоционалната акция са продадени 992 броя. В края на промоцията са останали наличия от общо 1 558 продукта – т.е. над 61 % от първичните наличия са били налични и в края на акцията.

" В края на рекламната акция единствено 6 от включените в нея 99 модела LEGO са с изчерпана наличност в комерсиалните обекти и в онлайн магазина, което АССО дефинира като “напълно незадоволително ", възмущават се от сдружението.

Бързина до момента в който закон предвещава смени в Комисия за защита на конкуренцията

От “Хиполенд” заострят вниманието и към различен факт. Компанията показва, че постановяването на решение по това дело, което се гледа към този момент втора година, е пристигнало единствено в границите на 7 работни дни, което е извънредно извънредно за български съд. За съпоставяне, решението на съда, с което наложената от Комисия за защита на конкуренцията санкция бе анулирана като противозаконна, е постановено за 50 дни.

От компанията прибавят, че на 14 април 2022 година ръководещите внесоха в Народното събрание

Изборът на нови членове би трябвало да стане до месец след приемането на поправките в Закона за защита на конкуренцията. Мандатът на сегашните членове на Комисия за защита на конкуренцията беше повишен

Председател на комисията е Юлия Ненкова, която е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Ненкова бе и заместник-кмет на София по времето, когато някогашният министър председател Бойко Борисов беше столичен кмет.

“Излизайки от съответния случай, делото би могло да има голямо значение за бизнес средата в България. На бизнеса се вменяват невъзможни за осъществяване условия. Никой търговец в България и по света не е в положение да обезпечи съществуване на всички вероятни артикули във всички вероятни магазини през целия интервал на промоция. Изчерпване на един или повече артикули е освен допустимо, само че и мечтано от търговците и не съставлява нарушаване, в случай че потребителите са правилно осведомени за това, какъвто е казусът с LEGO интензивността в Хиполенд”, показват още от компанията.

Стара популярност

След митингите от така наречен " Великото национално въстание " на 2 септември 2020 година притежателят на " Хиполенд " Мариан Колев се възмути обществено от полицейското принуждение. Поводът - на Икономическа полиция, Главна дирекция " Надзор на пазара " и данъчните под надзора на прокуратурата във веригата му. Те влязоха в магазините на компанията ден откакто изпълнителният шеф Мариан Колев се оплака, че 17-годишния му наследник е бил напръскан от упор с газ на митинга на 2 септември.

В следствие Колев описа, че е получил предложение да продаде бизнеса си, само че не директно от предприемача Александър Сталийски, апетитен за непосредствен до Делян Пеевски,.

" Не познавам Сталийски и Пеевски. Имах предложение да ми бъде платен бизнесът от съдружничка на компания на Сталийски, а след това един от околните на Сталийски си разреши да предизвести, че в случай че стачкувам, бизнесът ми ще банкрутира за пет минути ", сподели Колев в събота пред бТВ.

Във видео, снимано в един от магазините, Ивайло Мирчев от " Да, България " заяви тогава, че преди няколко месеца в офиса на притежателя на " Хиполенд " е влезнал близкия до премиера Бойко Борисов предприемач Александър Сталийски, който декларирал, че Делян Пеевски желае да купи " Хиполенд ". Собственикът обаче отказал да продаде бизнеса си на депутата от Движение за права и свободи.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР