Административен съд София-град ще проведе днес заседание по делото по

...
Административен съд София-град ще проведе днес заседание по делото по
Коментари Харесай

Жалбата на Ваня Григорова срещу избора на Васил Терзиев влиза в съда

Административен съд София-град ще организира през днешния ден съвещание по делото по жалбата на Ваня Григорова, в качеството й на претендент за кмет на Столична община и МК „ Българска социалистическа партия за България “, представлявана от Иван Таков, в качеството му на ръководител и председателстващ, против решение на Общинска изборна комисия Столична за избор на кмет на Столична община.

Миналото съвещание по делото беше отсрочено, а по искане на една от страните беше назначена нова съдебно-техническа експертиза, с която да бъдат оценени протоколите на ЦИК от 1639 секции, написа.

Вече е ясно, че 13 флашки от регион „ Слатина “ са изчезнали, над 90% от протоколите на секции с машинен избор в София са сбъркани.

„ Реалният резултат на изборите за кмет на София се разграничава от оповестения. Потвърждават се подозренията ни, че кметът на София не е определен, а е назначен. Няма да позволим успеха ни да бъде открадната посредством измами! “, съобщи общинският консултант от Българска социалистическа партия Иван Таков през януари.

По думите на управлението на Българска социалистическа партия в София в над 90 % от протоколите има разминавания в подадените и регистрираните данни – с резултат, друг от регистрираните от изборните комисии. „ Имаме правосъдна експертиза. Анализирани са 1/6 от секциите с машинно гласоподаване. Съдът разшири обсегът на инспекцията и разпореди да бъдат оценени и останалите секции, където е имало машинен избор “, изясни Иван Таков.

Според Милка Христова е притеснително, че в протокола на ОИК в частта тъжби и сигнали има „ една огромна, тлъста нула “.

„ Протоколът е качен в уеб страницата на ЦИК. Но това не е правилно! Има формирани над 400 протоколи от СИК-овете по отношение на машинното гласоподаване. Изискани са и са показани по делото, оценени са. Потвърждава се това, което посочихме в жалбата си: сериозна част от гласоподавателите не са могли да упражнят правото си на избор поради неточности и нарушавания при машинния избор “, сподели Христова.

От брифинга стана ясно, че от проверяваните досега 313 секции единствено в 13 няма разминавания в резултатите, вписани в протоколите. „ Липсват 16 флашки, те въобще не са могли да бъдат тествани. 13 от тях са от регион „ Слатина “! Не е ясно по какъв начин е гласувано в най-големите учебни заведения в региона. Ако след цялостната инспекция на целия размер секции се окаже, че повече от 100 флашки липсват, това може да промени целия избор “, изясни Милка Христова.

По думите ѝ, когато няма сертифициран електронен автограф, има причина за операции на файловете. „ Това е заключението на движимостите лица. Бившият зам.- министър на електронното ръководство Благовест Кирилов ни сподели на процедура по какъв начин е допустимо да бъде променено наличието на запаметените резултати посредством програмен продукт. Манипулирани ли са резултатите от изборите в София?! “, попита още Христова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР