Административен съд София-град отхвърли решението на Министерски съвет от 30.12.2021

...
Административен съд София-град отхвърли решението на Министерски съвет от 30.12.2021
Коментари Харесай

Съдът отхвърли решението на МС и Тома Белев за одобрение на плана за парк Българка

Административен съд София-град отхвърли решението на Министерски съвет от 30.12.2021 година, с което беше утвърден Планът за ръководство на естествен парк Българка.

Припомняме, че проектът е направен от консорциум „ Обединение Българка 2013 " с началник някогашния зам. министър на екологията Тома Белев и признат от Министерски съвет в интервала, в който той е настоящ зам. министър, оповестява „ Еконовини “.

Сред претекстовете за решението на съда е, че проектът не е минал наложителната Екологична оценка и Оценка за съгласуемост.

Липсата на двете оценки е обоснована със мнение на самия Белев, в което се твърди, че няма потребност от такава. Именно по тази причина съдът анулира решението, защото по закон процедурата за установяване на потребността от Екологична оценка и Оценка за съгласуемост изисква решение на Министерството на околната среда и водите, а не мнение на зам. министър.

Другият главен претекст е, че Планът за ръководство не е минал наложителното разглеждане от Висшия експертен екологичен съвет.

Освен това Планът е извънредно рестриктивен и би провалил построяването на тунела под Шипка.

Важно е да се каже също по този начин, че консорциума „ Обединение Българка 2013 "   вземат участие компаниите „ Марсилеа “, „ Стерна консулт “ и WWF - Световен фонд за дивата природа с шеф Веселина Кавръкова – брачна половинка на Тома Белев.

Участието на WWF е доста смущаващо, тъй като тъкмо те са обжалвали пред Върховен административен съд оценките за влияние върху околната среда на тунела под Шипка и обходния път на Габрово.

Решението на АССГ е обжалваемо пред Върховен административен съд в 14-дневен период.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР