Административен съд София - град (АССГ) неправилно е отменил заповедта

...
Административен съд София - град (АССГ) неправилно е отменил заповедта
Коментари Харесай

Съд задължи концесионера да ремонтира ски център Конярника

Административен съд София - град (АССГ) погрешно е отменил заповедта на основния проектант на Столична община за ремонт на ски център " Конярника " на Витоша . Това гласи окончателното решение по делото на Върховният административен съд, оповестяват от Върховен административен съд.

Според висшите заповедта на основния проектант е издадена в сходство с използваните материалноправни разпореждания, а изводите на АССГ са направени в несъгласие с материалния закон и събраните по делото доказателства. Предвид изложеното, правосъдното решение се явява погрешно и постановено в нарушаване на материалния закон и следва да бъде анулирано.

С процесната заповед № РА-20-17/16.03.2021 година е утвърден констативен протокол от 11.01.2021 година на комисия, назначена от основния проектант на Столична община, за проучване на положението на градеж " Стационарен ски - влек " Конярника " в Природен парк " Витоша ", м. Конярника ". На притежателя на обекта е подредено в период от 3 месеца да извърши ремонтни и възстановителни действия за коригиране и привеждане в сходството с условията на закона на градежа " Стационарен ски - влек " Конярника ".

Това са лифтова станция и въжена линия с фундаменти, носещи стълбове, структура седалки, носещо стоманено въже, ролкови и закрепващи механизми ". Собственикът е длъжен също да обезопаси лифтовата станция, да изготви градивно проучване на градежа и да изготви и съгласува капиталов план.

Заповедта е издадена въз основа на констативни протоколи, според които въжената линия и чайната не дават отговор на условията по член 169, алинея 1, т. 1 - т. 3 от Закон за устройство на територията и не са в положение да извършват функционалността си, заради което е належащо да бъдат ремонтирани и поддържани в изправно положение за обезпечаване на сигурност, безвредно действие, здраве, сигурност на придвижването, хигиена, хармония, непорочност и успокоение на жителите.

Според изводите на признатите от АССГ съдебно-технически експертиза ски - влекът и чайната не действат, като постройката е в недобро положение и се нуждае от рехабилитация, само че не е застрашена от самосрутване . Ски-влекът не е в изискуемото по закон техническо положения и за възобновяване на експлоатационната му мощ е нужен главен ремонт или при липса на части - създаване на нов градеж. Според движимостите лица ски-влекът е техническо оборудване, което не може да съществува без чайната, като те двете съставляват функционален комплекс.

При тези условия, първоинстанционният съд погрешно е приел, че в съответния случай не са били налице материално-правните предпоставки за издаване на оспорената заповед. Констатираното по делото и от съдебно-технически експертизи неприятно техническо положение на ски - влека и компроментираният покрив на постройката, както и нейната необезопасеност и безстопанственост, несъмнено откриват съществуването на обекти, за които са налице предпоставките за издаване на заповед по член 195, алинея 4 от Закон за устройство на територията, и които стимулират административният орган да подреди ремонтни и възстановителни действия за обезопасяване на постройката, възлагане на градивно проучване на оборудването, правене и одобрение на капиталов план и осъществяване на този план.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР