Административен съд - Пловдив отмени заповед от 31 август 2022

...
Административен съд - Пловдив отмени заповед от 31 август 2022
Коментари Харесай

Съдът за пореден път обяви преместването на бившия шеф на Шесто РПУ за незаконно

Административен съд - Пловдив анулира заповед от 31 август 2022 на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, с която някогашният шеф на Шесто районно в Пловдив Николай Кирков е преназначен в полицейското ръководство в с.Труд за период от една година. 
Прочетете още
Първата рокада беше направена през юни 2021 г от министър Бойко Рашков. Преди да оглави районното в „ Столипиново “, Кирков беше началник на Областната дирекция на полицията в Стара Загора, а преди този момент – и шеф на Криминална полиция в Пловдив.

От последното правосъдното решение за анулация на заповедта стана ясно, че преместването е направено поради „ служебна нужда “. Според магистратите обаче такава не е била налице. 

" Фактическите учредения за издаване на въпросната Заповед следва да се състоят в излагане на обстоятелства от обективната реалност, които сочат за съществуване на най-малко една от изброените хипотези: „ изключителни промени в оперативната конюнктура, положението на престъпността и публичния ред “ и/или „ нормативни промени “ и/или „ промени във функционалните отговорности на структурите “. Реално такива обстоятелства не са посочени в оспорвания административен акт. Единственият съответен факт, визиран в заповедта, е обезпечаване на провеждането на избори за национално заседание на 02.10.2022г. Друг претекст посочен в заповедта е за реализиране на цялостната активност на районното ръководство, което е прекомерно общо и не е подкрепено с доказателства, а и не са посочени съответни обстоятелства които поддържат изказванията на органа ", са претекстовете на съдията, с която заповедта е анулирана. 

Със сходни претекстове бе анулирана и предходната заповед за преназначаване на Кирков. 

Въпреки, че към този момент има няколко правосъдни решения по проблема с преназначаването, всяко от които анулира заповедтта на министъра,  до този миг управлението на Министерство на вътрешните работи не е подхванало никакви дейности, с цел да възвърне Кирков на предходното му работно място. Вместо това министерството, респ. данъкоплатците, не престават да заплащат компенсации и правосъдни разходи. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР