Административен съд отхвърли жалба на мним турски гражданин, след като

...
Административен съд отхвърли жалба на мним турски гражданин, след като
Коментари Харесай

Съдът поряза мним турски хомосексуалист, потърсил закрила в Пловдив, защото брат му искал да го убие

Административен съд отхвърли тъжба на привиден турски жител, откакто ръководителят на Държавната организация за бежанците е отказал да му даде статут на емигрант и филантропичен статут. Мъжът е потърсил протекция в град Пловдив, като през 2022 година е разказал сърцераздирателната си история. Той пояснил,че е  напуснал незаконно Турция и е пристигнал в България поради хомосексуалната си ориентировка и заканите за ликвидиране от страна на брат му. Освен поради увлечението към мъжкия пол,  жалбоподателят е получавал закани и от други членове на фамилията поради породения срам след формирано против него дело за разпространяване на опиати, както и че такова дело е имало против него през 2018 година и 2019 година, само че е завършило с оправдаването му.
Прочетете още
Той е упоменал,  че не е имало други обвинявания против него и проблеми поради принадлежността си към турската етническа група и поради религиозната си принадлежност към мюсюлманите сунити.

Въпреки неговите разкази, Държавната организация за бежанците е отказал да му даде протекция. Така жалбоподателят оспорва решението пред Административен съд- Пловдив, като съгласно него първичното решение е незаконосъобразно заради позволени основни нарушавания  и по тази причина желае неговата анулация.

Във връзка с формираното произвеждане, през 2023 година е изискана информация от ДАНС, а организацията е дала отговор, че разполага с данни за лицето, което е записано с друго име и е родено в Сирия. Те са допълнили, че то съставлява опасност за националната сигурност и по тази причина организацията по сигурността възразява да му бъде предоставена протекция в Република България. Въз основа на събраните по преписката доказателства Държавната организация за бежанците  е дала мнение на чужденецът да се откаже даването на статут на емигрант и филантропичен статут. Мотивите за това са били, че показаната от него бежанска история е призната за спорна, недостоверна и измислена за приемане на протекция.

Според ръководителя на организацията за бежанците даже да се одобряват за достоверни думите на мъжа, молбата за протекция е неоснователна, тъй като той не е дал действителни опасения за опасност и гонене. Според първата инстанция декларираните от мнимия турчин аргументи за търсене на интернационална протекция са неразбираеми, а изказвания за закани от страна на членове на фамилията му заради другата му полова ориентировка са  незадоволителни за статут на емигрант.

 След обзор на всички доказателства и чуване на страните, втора инстанция- Административен съд Пловдив е приел, че оспореното решение е законосъобразно и не са налице учредения за неговата анулация. Преценено е също, че в Турция не е налице вътрешен или интернационален въоръжен спор, положението на сигурността е устойчиво и жалбоподателят може да продължи да живее в съседката ни без риск за живота си и по тази причина настояването му се явява безпричинно. Според магистратите за закани от фамилията бежанецът би могъл да изиска протекция от личната страна.

Как се дава статут на емигрант?

В правосъдното решение е разказано,  че статут на емигрант в Република България се дава на чужденец, който заради основателни опасения от гонене, учредени на раса, вяра, народност, политическо мнение или принадлежност към избрана обществена група, се намира отвън страната си по генезис и заради тези аргументи не може или не желае да се употребява от закрилата на тази страна или да се завърне в нея.

Действията на гонене могат да бъдат: 

Физическо или психическо принуждение, в това число полово принуждение.

Правни, административни, полицейски или правосъдни ограничения, които са дискриминационни сами по себе си или се ползват по дискриминационен метод.

Наказателно гонене или санкции, които са непропорционални или дискриминационни. 

Отказ на правосъдна отбрана, който се показва в непропорционално или дискриминационно наказване.

 Решението на Административен съд предстои на обжалване с касационна тъжба пред Върховен административен съд в 14-дневен период от съобщаването.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР