Административен съд - Хасково касира изборите за общински съветници. Съдът

...
Административен съд - Хасково касира изборите за общински съветници. Съдът
Коментари Харесай

Касираха изборите за общински съветници в Хасково

Административен съд - Хасково касира изборите за общински съветници. Съдът в регионалния град осъжда ЦИК да заплати на Политическа партия " Ние идваме ", КП " Българска социалистическа партия за България ", Политическа партия, ВМРО-Българско национално движение и " Възраждане " сумите от по 2500 лв.. Отделно изборната администрация би трябвало да заплати на ПП-ДБ и КП " България на районите " и Възраждане по 700 лв. разноски за делото. Все отново решението предстои на разискване пред Върховен административен съд в 7-дневен период.

За да постанови този резултат, съдът е приел, че оспореният акт не е в сходство с материалния закон. В тази връзка, въз основа на съдебно-статистическата експертиза по делото, е открил, че са налице разлики сред регистрираните в огромна част от секционните изборни комисии (СИК) действителни и недействителни гласове и откритите такива в предадените чували с изборни бумаги на тези СИК. Приел е, че неправилното им отчитане се е отразило на общия брой действителни и недействителни гласове в изборния регион, което от своя страна е довело до погрешно пресмятане на общинската изборна квота и погрешен избирателен резултат, като се е отразило на разпределението на мандатите сред партиите и обединенията, и на имената на част от оповестените за определени общински съветници.

В правосъдния акт се показва, че неправилното отчитане на изборния резултат, в резултат на неправилна преценка на бюлетините като действителни/недействителни, съставлява нарушаване на материалния закон, а не неточност в пресмятането или техническа неточност. Поради това и доколкото в тази ситуация неправилното отчитане не се дължи и на погрешно избрана общинска изборна квота или желания (преференции), изборът на общинските съветници в община Хасково следва да се разгласи за нереален.
 Съдът отхвърли да касира изборите за кмет на Смолян
Съдът отхвърли да касира изборите за кмет на Смолян

Решението предстои на обжалване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР