Административен съд - Благоевград ще се произнесе дали е бил

...
Административен съд - Благоевград ще се произнесе дали е бил
Коментари Харесай

Съдът решава законен ли е арестът на кмета на Сандански

Административен съд - Благоевград ще се произнесе дали е бил законно арестуван кметът на Сандански Атанас Стоянов в нощта на изборите - 13-14 ноември 2021 година Тогава служители на реда стопираха за инспекция колата му край с. Ново Делчево. В нея откриха пари и описи. Стоянов бе арестуван от полицията за 24 часа и по-късно освободен, без да му бъде повдигнато обвиняване.

Тогава той сподели, че това е било политическо задържане и опит за дискредитиране. Категоричен бе, че парите и описите са " подхвърлени ". " Бях спрян от органите за инспекция, оказах цялостно подпомагане. В хода на нея, учудващо за мен, бе открита една непозната движимост, с която аз нямам нищо общо. Един плик, в който се оказаха избрана сума и имена на лица. Не допускам никого, само че за мен това е безапелационен опит за дискредитиране ", разяснява Стоянов часове откакто бе освободен от ареста.

Той подаде молба в районния съд в Сандански за анулация на заповедта за задържане като незаконосъобразна. На първа инстанция молбата му е отхвърлена, само че той апелира пред Административен съд - Благоевград и се чака скоро решение.

Първоинстанционният съд е приел, че заповедта за 24-часовото задържане е законна, тъй като в нея е посочено, че " има данни за осъществено закононарушение ". " Не е належащо тези данни да са цялостни или да уличават по безапелационен метод лицето в осъщественото закононарушение, задоволително е да сочат на условия, обосноваващи съмнение против лицето. От събраните по делото доказателства е видно, че полицейският орган е разполагал с данни за хипотетично присъединяване на жалбоподателя в съответно закононарушение ", стимулира се районният арбитър Рая Манолева.

Според отбраната на кмета Стоянов заповедта на РУ-Сандански е незаконосъобразна. " В нея няма посочени в действителност учредения за задържането, такива няма и в преписката към нея. Посочено е само и единствено, че има данни за осъществено закононарушение. Какви са тези данни в самата заповед не е посочено ", твърди юрист Иван Чолаков.

Пред съда представителят на полицията твърди, че задържането на Стоянов е било във връзка досъдебно произвеждане, формирано по отношение на инспекция на ръководената кола от кмета, в която са открити сума пари и описи с лица.

Прокурорът по административното дело счита, че жалбата на Стоянов е неоснователна и решението на районния съд за анулацията й би трябвало да остане в действие.

Очаква се решението на съда.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР