Административен съд – Благоевград отхвърли жалбата на Красимир Герчев срещу

...
Административен съд – Благоевград отхвърли жалбата на Красимир Герчев срещу
Коментари Харесай

Дело с висок обществен интерес! Подробностите от АС – Благоевград, отхвърлил жалбата на кмета на Разлог Кр.Герчев за предсрочно прекратените му кметски пълномощия

Административен съд – Благоевград отхвърли жалбата на Красимир Герчев против Решение № 135/11. 03. 2022г. на Общинска изборна комисия – Разлог, с което са прекъснати предварително пълномощията му като кмет на община Разлог. С жалбата бе оспорена законосъобразността на Решението на ОИК - Разлог.
Съдът счете оспореното решение на ОИК – Разлог за годно и законосъобразно.

С решение от 11. 05. 2022 година Административен съд – Благоевград удостоверява Решение № 135/11. 03. 2022г. на Общинска изборна комисия – Разлог и отхвърля подадената против него тъжба като неоснователна. В претекстовете на правосъдното решение е маркирано, че обжалваното решение на ОИК не страда от пороци, заради което не може да бъде оповестено за незначително.

Решението за предварително преустановяване пълномощията на Красимир Герчев като кмет на община Разлог е гласувано от ОИК на съвещание, извършено при съблюдаване на условията за кворум и не са установени позволени основни нарушавания на административнопроизводствените правила. Не е налице нарушение на процедурата по привикване на процесното извършено съвещание от ОИК – Разлог. Неоснователно е и недоволството, че членовете на ОИК – Разлог, са работили в противозаконен състав.
Съдът стимулира решението си и с обстоятелството, че даже и да бе налице позволен пропуск за уведомление с лична покана до някои от членовете и известяван за дневния ред, доколкото несъмнено е налице кворум за осъществяване на съвещанието на ОИК, на което е гласувано оспореното решение, това нарушаване никога не би представлявало значително нарушаване на административнопроизводствените правила, доколкото мнозинството- повече от 2/3 от членовете на ОИК са взели присъединяване в съвещанието и полемиките на посочената дата. Неоснователно, съгласно съда, е недоволството и за липса на претекстове, защото административният орган се е позовал в акта си, на влязлото си мощ решене на КПКОНПИ.
Решението предстои на обжалване пред Върховния административен съд, в 7-дневен период от съобщаването му на страните.

Петър Стоянов

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР