Административен съд – Варна потвърждава Решение №259/30.10.2023 г. на ОИК

...
Административен съд – Варна потвърждава Решение №259/30.10.2023 г. на ОИК
Коментари Харесай

Съдът потвърди избора на районен кмет на Аспарухово

Административен съд – Варна удостоверява Решение №259/30.10.2023 година на ОИК - Варна, с което Ивайло Маринов е разгласен за определен на първи тур за кмет на регион „ Аспарухово “ при Община Варна.

В претекстовете си съдът показва, че наново броене на гласовете би могло да се допусне, в случай че от протоколите на секционните изборни комисии е видно, че съществуват разногласия сред членовете на СИК за резултатите от гласуването. От всички тествани протоколи в изброените СИК, в нито един от тях не е подложен под подозрение изборният резултат и нито един член на секционна изборна комисия не е подписал секционен протокол с несъгласие или изключително мнение. Съдът не смята, че е целесъобразно осъществяване на инспекция на сходството на оповестените за недействителни бюлетини с условията на Избирателния закон и методическите инструкции на ЦИК, доколкото не са регистрирани възражения, тъжби и сключване с особени отзиви от страна на членовете на комисиите в протоколите на СИК. В тази връзка съдът съобрази и несполучливото оборване от страна на жалбоподателите на истинността на секционните протоколи.

В претекстовете си съдът намира за неоснователни възраженията на жалбоподателите, свързани с „ нарушавания “, които се виждат при ревизиране на видеозаписите, направени от СИК, при броене на бюлетините. Всички възражения на жалбоподателите, в детайли изложени в писмените бележки, са свързани с „ нередности “ при преброяването, които обаче не биха могли да се отразят на крайния резултат от избора. Съдът приема, че както и да е осъществено преброяването, откакто нито един от членовете на СИК, които са представители на разнообразни политически партии и придвижвания, не е вписал в протокола на Избирателната секция своите възражения, то резултатите, отразени в този протокол, следва да бъдат признати. В претекстовете си съдът добавя, че не всички нарушавания на изборния развой обуславят недействителността му, а единствено тези, които са изключително основни и директно засягат волята на гласоподавателя, от където точно следва да се изхожда при осъществяване на преценката за законосъобразността на избора. Съдът намира, че в съответния случай, не е осъществено цялостно доказване на твърдените в жалбата доводи. В нито един от всички тествани протоколи на СИК, не е подложен под подозрение изборния резултат и нито един член на секционна комисия не е подписал протокол с несъгласие или изключително мнение. Протоколите на СИК съставляват публични удостоверителни документи и се употребяват от регламентирана в наредба на Граждански процесуален кодекс материална доказателствена мощ. Ето за какво съдът показва, че в тежест на оспорващата страна е да организира цялостно и основно доказване на изказванието си, че има протоколи с погрешно наличие. Опита на жалбоподателите в тази тенденция остана несполучлив, поради направената по делото експертиза, която потвърди истинността на оспорените протоколи. Т.е. в тази ситуация материалната доказателствена мощ на тези протоколи, като публични удостоверителни документи не е оборена. Оспореното решение на ОИК е учредено на резултатите от избора, такива, каквито са открити от съответните секционни изборни комисии и в протокола на ОИК от 30.10.2023 година, който е без зачерквания, задрасквания, забележки, възражения или особени отзиви и е съобразено с разпоредбите за установяване на изборния резултат, регламентирани в Изборния кодекс.

В претекстовете си съдът показва, че при разбор на изборните резултати, регистрирани за избора на кмет на регион Аспарухово, се открива, че претендента Ивайло Маринов, би бил, даже и да се одобряват възраженията на жалбоподателя за броя на недействителните бюлетини, разгласен за определен за кмет на регион „ Аспарухово “ още на първи тур, защото е получил повече от половината действителни гласове в хипотетично признатия им сбор от 7 636 или повече от 3 819 действителни гласа. Видно от протоколите за Ивайло Маринов, действително са регистрирани 3 820 действителни гласа - т.е. даже и жалбоподателите да бяха потвърдили сполучливо изказванието си, че недействителните гласове от изброените от тях секции са действителни такива, то Ивайло М. отново би бил разгласен за определен за кмет на региона на първи тур с регистрираните за него 3 820 гласа.

Съдът Прави извод, че при производство на избора за кмет на регион „ Аспарухово “ при Община Варна, не са позволени нарушавания в изборния развой, които да доведат до избирателен резултат, друг от оповестения в оспорваното решение. Оспореното решение е издадено от способен орган – ОИК – Варна, при съблюдаване на административно – процесуалните правила, регламентирани в ИК, в сходство с материалния закон и неговата цел, заради което следва да бъде доказано.

Настоящото решение може да бъде оспорено с касационна тъжба пред Върховен административен съд на Република България, в период до 7 (седем) дни.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР