Административен съд – Хасково днес даде ход на делото, образувано

...
Административен съд – Хасково днес даде ход на делото, образувано
Коментари Харесай

В ХАС ще броят бюлетини от 5 димитровградски секции

Административен съд – Хасково през днешния ден даде ход на делото, формирано по тъжба на коалиция „ България на районите “ срещу решението на Общинската изборна комисия в Димитровград, с което са оповестени определените 33-ма общински съветници там. Само три гласа не стигат на обединението, с цел да има консултант и настояват, че действителни бюлетини за тях са били регистрирани за недействителни от секционни комисии. 407 гласа е получила кандидатската листа на „ България на районите “ при общинска квота за настойнически мандат в Димитровград от 410 гласа.

Те апелират Решение № 212 от 30.10.2023 година на ОИК – Димитровград, с което са оповестени изборните резултати от извършените на 29.10.2023 година избори за общински съветници в община Димитровград.

От „ България на районите " смятат, че секционни комисии в община Димитровград са оповестили за недействителни бюлетини, правилно подадени за листата им, които биха трансформирали изборния резултат, разяснява лидерът на листата Ангел Панчев.

Съдът почете отчасти жалбата, като позволи и назначи съдебно-статистическа експертиза не за всички 91 секции в община Димитровград, а за 5, за които в жалбата са посочени съответни изказвания за позволени нарушавания. Така следва вещото лице и представители на страните по делото да прегледат изборните бумаги и броят бюлетините от СИК с номера 23, 72, 85, 86 и 54, както и да се произнесат по разпределянето на мандатите.

Вещото лице ще бъде несъмнено в закрито съвещание, а в период до 15 ч. на следващия ден жалбоподателят би трябвало да внесе избраното му заплащане от 3000 лева До същия час ОИК-Димитровград би трябвало да показа изборните бумаги и чувалите с бюлетини. До 12 ч. страните по делото би трябвало да показват документално на съда своите представители, които ще участват на експертизата.

Съдът позволи и разпит на двама очевидци, посочени от жалбоподателя, макар възраженията от ОИК-Димитровград. От комисията обявиха и, че напълно оспорват жалбата, както и че възразяват срещу експертизата и допускането на гласни доказателства.

Против се оповестиха и от „ Българска социалистическа партия за България “ в Димитровград, които се явиха в правосъдната зала. Ако експертизата удостовери изложените в жалбата изказвания и съдът признае за действителни още 3 бюлетини за „ България на районите “, това ще промени изборния резултат за общински съветници в Димитровград и под заплаха е третият консултант на социалистите- Виолета Желева.

Днес тя постави клетва и получи удостоверението си за определен общински консултант в Димитровград.Дали обаче ще остане в димитровградския локален парламент или ще се наложи да го напусне и в него да откри място представител от „ България на районите “ следва да реши съдът. Следващото му съвещание е на 15 ноември.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР