Aдминиcтpaтивният cъд - Coфия град /АССГ/ днec даде ход на

...
Aдминиcтpaтивният cъд - Coфия град /АССГ/ днec даде ход на
Коментари Харесай

Започна дело на вложител в КТБ срещу Комисията за защита от дискриминация



Aдминиcтpaтивният cъд - Coфия град /АССГ/ днec даде ход на делото №1833/2018г., заведено по жaлбaта нa вложителя в КТБ Beceлин Mиpчeв cpeщy peшeниe нa Koмиcиятa зa зaщитa oт диcĸpиминaция, заяви съдружие " Ние жителите ".

Жалбата на Мирчев, който е член на Неправителствени организации " Ние жителите ", показва, че през лятото на 2014 година, когато беше затворена Корпоративна комерсиална банка /КТБ/, виновните институции са показали дискриминационно отношение към правата и отбраната на вложителите в КТБ спрямо тези във всички други банки, съответно към ПИБ, към които са приложени ограничения за отбрана и е предоставена държавна помощ.

Вложителят оспорва пред Административния съд решението на Комисията за отбрана от дискриминация /КЗД/ което гласи: " Не е потвърдено съществуването на обстоятелства за prima face дискриминация, които на пръв взор и пръв прочит да дават съображение за съмнение, че евентуално е осъществена дискриминация, с цел да се пристъпи към прекачване на доказателствената тежест според член 9 от Закона за отбрана от дискриминация ".

Формулировката на КЗД да отхвърли жалбата буди неразбиране, съгласно адвокати.

" Вложителите в Корпоративна комерсиална банка /н/ спрямо вложителите в Първа капиталова банка и останалите банки в Република България, получили държавна помощ, са неравностойно третирани през лятото на 2014 година и по-късно ", се споделя още в жалбта на Веселин Мирчев. Насочена е против Българска Народна Банка, против Министерство на финансите в лицето на министъра на финансите, Прокуратурата на Република България и Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

В правосъдната зала през днешния ден не се яви представител на главния ответник - Комисията за отбрана от дискриминация. Съдията обърна внимание на озадачаващото неявяване, като подсети, че КЗД е известена и призована постоянно.

Явиха се и показаха в допълнение материали представители на другите двама ответници – Българска народна банка и Фондът за гарантиране на влоговете в банките.

Съдът даде 7-дневен период на заинтересуваните да се срещнат с новите документи, след което ще насрочи идващото съвещание.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР