Aditya-L1: Индия е готова да стартира първата си мисия до Слънцето

...
Индия е готова да стартира първата си мисия за наблюдение
Коментари Харесай

Индия е готова да стартира първата си мисия за наблюдение на Слънцето, само дни след като страната влезе в историята с ставайки първият, който кацна близо до южния полюс на Луната.

Aditya-L1 трябва да излети от стартовата площадка в Шрихарикота в събота в 11:50 ч. индийско време (06:20 GMT).

Той ще бъде разположен на разстояние от 1,5 милиона км (932 000 мили) от Земята - 1% от разстоянието Земя-Слънце.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Индийската космическа агенция казва, че ще отнеме четири месеца, за да измине разстоянието.

Първата космическа мисия на Индия до проучете най-големият обект в слънчевата система е кръстен на Сурия - индуисткия бог на Слънцето, известен също като Адитя.

И L1 означава точка 1 на Лагранж - точното място между Слънцето и Земята, където ще бъде поставен индийският космически кораб.

Според Европейската космическа агенция точката на Лагранж е място, където гравитационните сили на два големи обекта - като Слънцето и Земята - се компенсират взаимно навън, позволявайки на космически кораб да „зависи“.

След като Aditya-L1 достигне това „място за паркиране“, той ще може да обикаля около Слънцето със същата скорост като Земята. Това също означава, че сателитът ще изисква много малко гориво, за да работи.

Индия извършва историческо кацане близо до южния полюс на Луната. Индийският луноход се разхожда по Луната. Какво е правил индийският луноход на Луната?

Индийската агенция за космически изследвания (Isro) ) казва, че след като космическият кораб излети, той ще обиколи Земята няколко пъти, преди да бъде изстрелян към L1.

От тази изгодна позиция Aditya-L1 ще може да наблюдава постоянно Слънцето - дори когато е скрито като по време на затъмнение - и да извършва научни изследвания.< /p>

Индийската агенция за космически изследвания (Isro) не каза колко ще струва мисията, но съобщения в индийската преса я определят на 3,78 милиарда рупии ($46 милиона; £36 милиона).

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР