АДФИ ще влезе във всички общини, които са започнали да

...
АДФИ ще влезе във всички общини, които са започнали да
Коментари Харесай

Кметове на мушка

АДФИ ще влезе във всички общини, които са почнали да вършат икономии от тока. Причината е, че съгласно ръководещите дейностите на кметовете са политически, а не толкоз стопански. Компенсации за сметките за електрическа енергия въпреки всичко ще има, само че след разбор.
" Няма да гасим тока ", съобщи кметът на Пловдив Здравко Димитров на 24 януари пред БНР. Два дни по-късно обаче общината смени мнението си и реши да изгася през лампа по главните артерии, а по основната улица да понижи художественото осветяване на знаците си.

Сега това решение, както и решението на доста други общини в страната да гасят лампите си, ще бъде подложено на инспекция. Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), която е на послушание на министъра на финансите, стартира незабавни одити на общините, които са решили да показват по този метод дефицит на средства. Става дума за над 120 общини, които са взели решение да се откажат от част от осветлението си.

Това стана ясно в сряда от известие на всекидневно тихата държавна ревизия. Повече от явно е, че държавното управление стартира контраакция против това, което вижда като бойкот от страна на локалната власт, на доста места обвързвана с ГЕРБ.
Реклама
Разбира се, проблем с високите цени на тока има, само че също по този начин има и утвърден механизъм, който да компенсира увеличените разноски и резултатът от него ще се усети единствено след седмица.
Кой и по какъв начин ще се ревизира
Пловдив най-вероятно ще е отпред на листата на АДФИ за инспекции. Общината е втората по величина на бюджета в страната и е разумно инспекторите да стартират от тези с най-голям бюджет.
Пловдив разгласи, че понижава уличното осветяване, както и това на някои туристически обекти, поради тройното нарастване на разноските за ток Фотограф: Надежда Чипева
Всъщност думите на самия Димитров удостоверяват това - сметката за ток на града се била нараснала три пъти, сподели той на 24-и, само че приведе един от образците по какъв начин това може да бъде решено - искане за разсрочване на заплащането. Подобни претенции да вземем за пример правеха доста пъти преди този момент водните оператори, които прибегнаха до тези принадлежности, вместо да стопират водата. Още повече че общините с изключителни разноски получиха уверения от страната, че тези средства ще бъдат покрити с спомагателни дотации.

Според източници, говорили с " Капитал " при изискване за анонимност, инспекциите в този момент ще се базират на индикатора целенасоченост на разноските за последните няколко месеца и ще ревизират три неща. Първо ще се гледа дали общината е сключила контракт за доставка на ток - Столичната община да вземем за пример към момента не е и заплаща ток от снабдител от последна инстанция, което е доста по-скъпо. Липсата на подобен контракт явно ще посочва немарливост към разходването на бюджетни средства, откакто от много време е ясно, че в противоположен случай ще се мине към по-високи сметки.
Реклама
Вторият аршин за инспекция ще е дали общината е кандидатствала по процедури за енергийна успеваемост, каквито имаше доста отворени за локалната власт, или е подхванала други ограничения за понижаване на енергийния си разход и какъв е бил резултатът от тях.

И на трето място, само че не по значимост, ще бъде инспекцията на парите: дали са планувани съответно разноските за сила, каква е разликата сред бюджетираните и нужните в този момент пари и дали ограничението на електрическата енергия е подбудено от неналичието на средства. Подозрението е, че на доста места общината е имала разнообразни благоприятни условия, с цел да избегне прекъсването, само че го е направила все пак. Ако сходно нещо бъде открито, то това би било закононарушение по работа.
Контраатаката на държавното управление
До огромна степен е явно, че това е нападателен отговор на централната власт против локалната. Правителството предложи способи за отплата и очевидно смята, че кметовете се пробват да вършат политически демонстрации.

Кабинетът на Кирил Петков към този момент утвърди скица за обезщетения на сметките за ток и газ, която ще се приложи кумулативно с новите фактури. Така през февруари общините, храмовете и обществените домове ще платят доста по-ниски сметки.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Енергетика 3 Право 1 Енергетика 2 Медиа и реклама 3 Право 1 Компании 2 Енергетика 3 Коментари и разбори Реклама
Енергийният министър Александър Николов уточни в Народното събрание, че нито една община не се е възползвала от опцията да желае помощ от страната поради тока или спряното осветяване.

Активността на депутатите от ГЕРБ и на представителите им в локалната власт очевидно беше координирана, тъй като в деня, в който въпросът беше обсъждан на съвещанието на енергийната комисия в Народното събрание по предложение на народните представители от някогашната ръководеща партия, кметовете ѝ даваха конференции по места, на които обясняваха какви суми заплащат ръководените от тях общини за електрическа енергия и за какъв брой време стопират уличното осветяване. На самото съвещание на енергийната комисия също бяха поканени кметове от ГЕРБ, в това число Живко Тодоров на Стара Загора, които да обяснят какъв брой сериозно е ситуацията със сметките за ток.

С претекста " липса на ограничения " на 2 февруари ГЕРБ изиска оставката на ръководителя на енергийната парламентарна комисия Радослав Рибарски. " Не единствено държавното управление не работи. Не работят и комисиите " - разяснява заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова от ГЕРБ. Сега, наподобява, централната власт е склонна да потвърди на локалната, че много интензивно работи.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Огнян Георгиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР