Аденокарциномът на панкреаса е злокачествено новообразувание с лоша прогноза. Едногодишната

...
Аденокарциномът на панкреаса е злокачествено новообразувание с лоша прогноза. Едногодишната
Коментари Харесай

Това не е научна фантастика! Намериха лек за най-опасната форма на рак

Аденокарциномът на панкреаса е злокачествено новообразувание с неприятна прогноза. Едногодишната преживяемост след диагностициране е единствено 28%, петгодишната - 5−7%.

В същото време множеството пациенти се диагностицират след началото на метастазите в тялото, което доста усложнява лекуването и понижава вероятността от изцеление.

Този тип рак се характеризира с нараснал риск от разболяване с неподходяща бащина приемственост, само че и без нея може да се разболеете. Всяка година се записват 8-12 случая на болестта на 100 хиляди души. Възрастните хора са изложени на необикновен риск.

Кати Уилкс, 71-годишна пациентка от Съединените щати, е диагностицирана с метастатичен аденокарцином на панкреаса. Жената е претърпяла интервенция, курс на химиотерапия и лъчева терапия. Лечението даде прочут триумф, само че доста понижи качеството на нейния живот. Това накара Уилкс да търси други лекувания. Тя се свърза с доктор Ерик Тран от Изследователския институт Ърл А. Чилс. Този експерт е прочут със своите проучвания върху генната терапия благодарение на препрограмиране на Т-клетки. Резултатите от тестванията му не всеки път били сполучливи, само че дамата решила да рискува.

Адоптивната клетъчна терапия включва взимане на кръв на Уилкс и по-късно уединяване на Т клетките от имунната система. След това тези кафези били препрограмирани за характерна разновидност на ракови кафези.

През юни 2021 година лекарите разшириха усъвършенстваните Т-клетки и инфузираха 16 милиарда от тях назад в пациента.

През идващите 30 дни размерът на тумора понижава с 62%, а метастазите - със 72%. Това не излекува Кейти Уилкс от рак, само че усъвършенства живота й и в композиция с медикаментозно лекуване изцяло управлява заболяването.

Лекарят написа за резултатите си в.

В бъдеще експертът и неговият екип желаят да продължат да тестват своя способ, за който към този момент са назначени 24 доброволци.

Превод: GlasNews

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР