Аделина Банакиева, която се е преборила с рак в краен

...
Аделина Банакиева, която се е преборила с рак в краен
Коментари Харесай

Пациентка победила рака, с апел към президента


Аделина Банакиева, която се е преборила с рак в краен етап, прикани президентът да наложи несъгласие на мораториума за нови медикаменти.
С изключение на генеричните лекарства, от следващата година ще важи цялостна възбрана за финансиране на нови. Подобна последна мярка, която залегна в признатия дефинитивно бюджет на НЗОК за следващата година, се случва за първи път в България.
"Силно се надявам, че гласувалите този смут не са видели и прочели какво тъкмо са дали своят вот. Не може да сме първите в Европа, които одобряваме подобен закон, и да не се намерения какво одобряваме. Силно се надявам, че те не са осведомени и не са разбрали”, сподели Аделина Банакиева в предаването "Тази събота " по bTV.
По думите в закона няма конкретика, не е разказано кои тъкмо болести няма да получат лекуване. Според нея да приказваш, чe ще лекуваш с най-новите генерици, е оксиморон. Няма по какъв начин с генерични заместители да получаваме най-новото, безапелационна беше Банакиева.
"Скочих, като прочетох изявлението на шефа на Здравната каса, че те имат потребност да отдъхнат от нас. И аз нуждая се да си отдъхна. Въобще не желая да разреша на Здравната каса да си отдъхне от нас ", добави тя.
"Това касае всички. Никой няма гаранция, че на следващия ден детето му няма да получи диабет или епилепсия. И ти да нямаш терапия за детето си и да ти кажат: Ето ти този генерик. Ама той не работи ", съобщи още Банакиева. "Българските пациенти са се трансформирали в трафиканти. Внасят се медикаменти от Куба, Испания, Гърция. Това вместо да го превъзмогване, ние го узаконяваме ", акцентира тя.
На 9 декември във връзка възбраната ще се организира митинг пред Народното събрание. Ако и това не докара до несъгласие и в случай че текстът не бъде прегласуван, Банакиева се закани да стартира гладна стачка.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР