Адът погълна Нотр Дам, Нотр Дам в сълзи, Изпепеленото сърце

...
Адът погълна Нотр Дам, Нотр Дам в сълзи, Изпепеленото сърце
Коментари Харесай

Събират средства за възстановяване на "Нотр Дам"

" Адът погълна " Нотр Дам ", " Нотр Дам " в сълзи ", " Изпепеленото сърце " - това са част от заглавията на френската и международната преса, откакто цяла нощ противопожарната защита се бори да овладее огнената буря, изпепеляваща емблематичната катедрала в Париж.

1000 кв. м. от покрива на храма. както и готическият връх са унищожени от огъня. Структурата на постройката и двете кули са непокътнати, само че все пак първите фотоси са съкрушителни.

Специалисти се безпокоят за органа в катедралата, за витражите, както и за скъпи картини от 17-ти и 18-ти век, които са били в постройката. Пожарната работа разгласи, че към две трети от комплицираната, дървена структура на покрива на „ Нотр Дам ”, известна като „ Гората ”, се е срутила вследствие на огъня.

Oсновната постройка на " Нотр Дам " e избавена
Най-ценните артефакти, защитавани в катедралата „ Нотр Дам ”, обаче са били избавени от избухналия пожар. Короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от 13-ти век Луи IX са на несъмнено място, разгласи ректорът на „ Нотр Дам ” Патрик Шове.

Според ръководителя на Събранието на епископите на Франция Ерик де Мулен-Бофор, възобновяване на вредите от пожара в световноизвестния готически храм „ ще отнеме години ”.

Хиляди жители се събраха, наблюдавайки с смут по какъв начин огънят бушува в " Нотр Дам ". През нощта стартира непринудено събиране на средства за възобновяване на вредите, а френският милионер Пино даде обещание да отпусне 100 милиона евро.

Пожарът бележи началото на Страстната седмица, когато " Нотр Дам " в действителност се трансформира в религиозното сърце на Франция.

Световни водачи показаха съпричастност с болката на Франция. Премиерът Бойко Борисов написа във Facebook, че мислите му са с целия католически свят. " Ужасно е да гледаш по какъв начин 8 века история изчеват пред очите ти ", добавя още той.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа, че " Нотр Дам " е цяла Европа. Кураж на парижани пожела и Хайко Маас. Американският президент Доналд Тръмп пък посъветва френските служби да гасят по въздух.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР