Адаптирани ваксини срещу варианта Омикрон на коронавируса ще се поставят

...
Адаптирани ваксини срещу варианта Омикрон на коронавируса ще се поставят
Коментари Харесай

Във ВМА започват да поставят адаптирана ваксина срещу Омикрон на COVID-19

Адаптирани ваксини против разновидността Омикрон на ковид ще се слагат към този момент и във Ваксинационния център на Военномедицинска академия (ВМА), оповестиха от лечебното заведение. От вторник - 27 септември, жителите ще могат да се имунизират с препарата Comirnaty Original/Omicron BA.1 и Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1.

Адаптираните ваксини се слагат при лица на възраст на и над 12 години най-рано 3 месеца след приключен примитивен курс на имунизация или след сложена бустерна доза, прецизират от ВМА.

Работното време на имунизационния център ще бъде всеки вторник и четвъртък, от 09:00 ч. до 16:00 ч., като се изключи празничните дни. Телефонът за авансово записване е: 02/ 92 26 203.

Според решение на Министерството на здравеопазването, бустерна доза от приспособена иРНК ваксина е мощно целесъобразна за хора на и над 12 година, които са получили най-малко първична имунизация (завършен имунизационен курс), без значение от типа на приложената ваксина против COVID-19: имунокомпрометирани; трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия; пациенти на хронична диализа; пациенти с онкохематологични заболявания; консуматори и личен състав в обществени заведения, осигуряващи дълготрайна грижа за възрастни хора; медицински експерти, ангажирани с лекуването на пациенти с COVID-19; възрастни хора на и над 65 г.; хора над 12-годишна възраст, които са получили последната си доза ваксина против COVID-19 (независимо дали за довеждане докрай на първична имунизация или бустерна доза) преди повече от шест месеца.

През последното денонощие у нас са били сложени 56 дози ваксини против COVID-19.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР