Адаптирани ваксини срещу новите щамове ще бъдат доставени най-рано през

...
Адаптирани ваксини срещу новите щамове ще бъдат доставени най-рано през
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: Ваксини срещу новите щамове идват най-рано през май

Адаптирани ваксини против новите варианти ще бъдат доставени най-рано през май. Това сподели в предаването " Говори в този момент " по Българска национална телевизия шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов.

" Няма такава ваксина в този момент, първите резултати се чакат през април. Има няколко теории дали имунизацията да бъде едновалентна, двувалентна или поливалентна.На този стадий рекомендацията е за слагане на бустер доза. Поставянето на четвърта бустер доза не се предлага ", добави Кирилов.

Той сподели, че в последните седмици се стига до усложнения в доставките и обезпечаването на някои медикаменти. Основно за лекуването на COVID-19. И сподели, че е доста значимо да има вярно обмисляне от страна на производителите.

Агенцията по медикаментите се стреми да намира различни способи за доставка.

" Обсъжда се издаване на позволения за успореден импорт, за приложимост на медикаменти със същите дейни субстанции ", сподели Кирилов.

Към момента към 350 продукта са в листата с ограничавания за експорт. Продуктите за които има дефицит попадат в този забранителен лист, сподели Кирилов.

Относно повишаването на медикаментите той изясни, че за всеки лекарствен артикул има оптималната цена.

" Над пределната цена не може да се продава, само че когато има отстъпки, цената е по-ниска. Когато тя отпадне, се усилва цената. Това се следи в последните седмици ", разяснява шефът на Изпълнителната организация по медикаментите.

В момента в страната има налични от всички позволени ваксини.

" Има и пета позволена. Тя към момента не се доставя в Европейски Съюз. Очаква се през март.В момента Министерството на здравеопазването води диалози с Европейската комисия и компанията производител за обезпечаване ", сподели Кирилов.

Относно хапчето против COVID-19, Кирилов сподели, че то има своите противопоказания. И позволи, че цената ще бъде съпоставима с тази на медикаменти, които все още се употребяват за COVID-19.Важно е постоянно да бъде направена консултация с медицински експерт, предложи Кирилов.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР