адълбочава се кризата с противогрипните ваксини. Новата партида е пристигнала

...
адълбочава се кризата с противогрипните ваксини. Новата партида е пристигнала
Коментари Харесай

Защо свършиха противогрипните ваксини

адълбочава се рецесията с противогрипните ваксини. Новата партида е пристигнала в аптеките във вторник и безусловно за часове е изцяло изчерпана. По-малко ваксини от декларираното са получили и част от персоналните лекари, оповестява.

Ваксини на свободния пазар към този момент няма, потвърдиха и от Асоциацията на притежателите на аптеки. Само за часове всички получени във вторник количества са изкупени. Причината била в доста по-малкия брой доставки от обещаните 70 000 бройки. А нова доставка нямало да има, показват фармацевтите.



„ Аз персонално не закупувам и не поставям ваксини на фамилията си и на себе си. Противогрипната ваксина е прелестен медикамент, за хора над 65 години с съпътстващи болести. Тя оказва помощ там, където грипът може да нанесе тежък удар. Съдържа няколко варианта, които статистически може би ще дойдат на територията на страната. Срещу другите, които може би ще дойдат, ваксина няма”, разяснява доктор Мирослав Ненков в ефира на предаването „ Пресечна точка”.

„ Всяка ваксина, даже противогрипната, се възнамерява на база разход от предходни години”, изясни той за какво има дефицит в комерсиалната мрежа сега.

„ През предходните години не са осъществени доста продажби на този медикамент в страната – по една или друга причина. Тоест няма никаква логичност, когато е планувана противогрипната ваксина при започване на годината, да се планува огромно количество, тъй като някой ще се уплаши от настоящата пандемия и изцяло излишно ще си направи такава ваксина”.



Д-р Ненков изрази изрично противоречие със страховете от имунизиране.

„ Всяка просвета, в това число здравната, се основава на доказателства. До този миг, откогато има ваксини, няма несъмнено научно доказателство, че те са навредили на някого”, акцентира доктор Ненков.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР